Pentru prima dată în acest an, românii trebuie să declare, prin declarația unică, veniturile din criptomonede. Impozitarea se face numai de la un anumit nivel al câștigurilor în sus, scrie avocatnet.ro. Cu toate acestea, dacă aceste monede virtuale nu sunt convertite în lei sau valută, sau folosite pentru a cumpăra bunuri sau servicii, Fiscul nu le va impozita.

Astfel, dacă aceste câștiguri sunt păstrate fără să fie convertite sau pentru achiziții nu vor fi impozitate, Fiscul căutând doar acele câștiguri care presupun convertirea monedei virtuale în lei ori valută sau folosirea monedei virtuale direct pentru a cumpăra un produs/serviciu.

De asemenea, chiar dacă sunt folosite nu este obligatoriu să fie declarate și impozitate. Conform Codului Fiscal, nu sunt impozitate câștigurile sub nivelul de 200 lei/tranzacție atâta timp cât într-un an câștigurile nu depășesc 600 de lei.

„În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiunii acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic”, explicau anul trecut Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax.

Ce se întâmplă cu contribuțiile la sănătate și la pensii

Acestea nu trebuie plătite, decât dacă persoana care obține astfel de venituri mai obține și alte categorii de venituri în afară de acestea, vizate de declarația unică, de exemplu, din chirii sau ca persoană fizică autorizată. În acest caz este posibil să trebuiască plătite aceste contribuții sau cel puțin una din ele, în funcție de venituri.