Medicina a devenit o industrie extrem de profitabilă. Medicii din Europa de Vest migrează acum spre Orientul Îndepărtat. În locul lor sunt recrutaţi, anual, mii de medici români.

Într-o treime din judeţele ţării lipsesc o treime dintre medicii de specialitate. Sunt judeţe întregi care nu au medici cardiologi, nutriţionişti, neurochirurgi, ortopezi, radioterapeuţi. Lista este lungă. După ce a tras linie, Ministerul Sănătăţii declară un deficit de 2.117 medici specialişti la nivel naţional.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, evidenţiază mult mai multe lipsuri. „Sunt discrepanţe mari locale. 98 de localităţi din mediul rural nu au nici măcar un medic de familie. În Bucureşti sunt 11.000 de medici, din cei 46.000 de medici, fără rezidenţi, existenţi acum în România.” Migraţia medicilor nu trebuie privită numai către alte ţări, ci şi în interiorul graniţelor. Pe locurile scoase la rezidenţiat se înregistrează surplus de candidaţi pentru medicina de familie, dar un deficit major pentru medicina de urgenţă. Deficit foarte mare este şi în specializarea „anestezist terapie intensivă”. Florin Chirculescu, medic primar la spitalul Universitar din Bucureşti, spune că, în acest an, au plecat cinci anestezişti din rândul celor cu care lucrează. „Mai întâi doi colegi, de 57 de ani, în Franţa şi, imediat după ei, alţi trei tineri, în Martinica.”

Din Europa, spre Orientul Mijlociu

În Europa este mare criză de medici. Florin Chirculescu spune că foarte mulţi pleacă acum în Orientul Îndepărtat: „Un coleg de-al meu din Germania a primit ofertă de lucru în China, cu un milion de euro pe an.” Medicii specialişti din Europa Occidentală migrează masiv spre SUA, unde veniturile nete anuale ajung la 1,75 de milioane dolari, Canada, care oferă salarii de 700.000 dolari, dar şi spre Australia, Africa de Sud şi China, pieţe extrem de atractive ca ofertă salarială şi condiţii de muncă. În locul lor vin medicii din Europa Centrală şi de Est.

Vasile Astărăstoae spune că, în ultimii doi ani, au plecat 5.000 de medici specialişti şi rezidenţi. „În Franţa, Bulgaria, Olanda sunt multe solicitări pentru medicii de familie. Acolo pot câştiga între 5.000 şi 10.000 euro pe lună. În Anglia, oferta este între 5.000 lire sterline şi 8.000, plus 5.000 lire primă de instalare. La numărul medicilor specialişti care migrează din România se adaugă şi absolvenţii, care nu trebuie să treacă pe la CMR pentru certificatele necesare practicării meseriei. Amploarea migraţiei acestora nu se poate cuantifica decât analizând punctual fenomenul. Nimeni nu urmăreşte ce se întâmplă cu absolvenţii. Anual, ies pe porţile facultăţilor de medicină 4.000 de licenţiaţi.

Casă, masă şi 3.000 de euro

Cristina Barbu a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în acest an şi se pregăteşte să plece în Norvegia. „Vreau să aplic pentru o stagiatură de 1,5 ani. După aceea voi face rezidenţiatul tot în Norvegia.” Până la 1 noiembrie trebuie să se înscrie la cursul de limbă, care începe în august, anul viitor. Deocamdată, a găsit o soluţie să locuiască în Norvegia pentru a învăţa mai bine limba. „Mi-am cumpărat toate cărţile necesare pentru a da testul de limbă, ceva similar cu Toefl. Este singurul examen care se dă pentru stagiatură, chiar şi de către norvegieni. Din acest punct de vedere este mai uşor ca-n alte ţări. Limba este însă dificilă. Merită să o înveţi ca să munceşti acolo.”

Cristina va primi, în perioada de stagiatură, 3.000 de euro pe lună, plus o locuinţă închiriată la un preţ foarte avantajos.  De la ea am aflat despre nenumăraţi alţi colegi care pleacă acum în Spania, Belgia, Franţa.
Germania a oferit, în acest an, prin reţeaua Eures, 50 de posturi de medici specialişti.

Spania a recrutat 30 de medici de medicină generală, Spania 20 şi Franţa 19. Anul trecut, Marea Britanie a avut cele mai multe solicitări: 99 de posturi pentru medici de medicină generală. Anul acesta, doar patru. Slovacia a anunţat recent opt posturi pentru medici de medidicină generală, cu un salariu brut de 4.000 de euro. Prin agenţiile de recrutare au plecat zeci de medici în Belgia, dar şi în Afganistan, Africa de Sud şi Irak. Criza de specialişti fiind mare, criteriile de selecţie sunt mai prietenoase.

Recunoaşterea diplomelor în UE a încurajat mult exodul medicilor români. Drept este că şi ultimele reglementări în domeniul salarizării, dar mai ales criza materială din spitale, încurajează tot mai mulţi medici să ia calea străinătaţii.

În cifre:

  • 50.267 de medici (exclusiv medici stomatologi) lucrau în unitatile sanitare din România la începutul acestui an.
  • 2.117 este deficitul de medici specialişti la nivel naţional.

Medicii stau la coada pentru certificate

În perioada ianuarie 2007- septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a eliberat 6.333 de certificate de conformitate, necesare recunoaşterii calificării de medic în celelalte state membre UE, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii

  • 2007 3.109 de certificate eliberate
  • 2008 1.987 de certificate eliberate
  • 2009 1.237 de certificate eliberate

Sursa: Ministerul Sănătăţii

În acest an, cele mai multe certificate de good-standing, de la CRM, au fost solicitate de medicii din Bucureşti (302), Prahova (171), Iaşi (107), Constanţa (94).

Ponderea medicilor emigranţi din totalul medicilor din judeţ (date furnizate de Colegiul medicilor)

  • 2-3% în judeţele: Alba, Bacău, Buzău, Giurgiu, Neamţ, Ilfov, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Maramureş
  • 3-4% în judeţele: Bucureşti, Bihor, Cluj, Constanţa, Timiş
  • 4-5% în judeţul Arad
  • Peste 5% în judeţul Iaşi