Explicația e simplă. Baia este un loc umed, de obicei cu o fereastră mică sau cu o ventilație redusă, care nu permit evacuarea aburului și a umezelii.

Îndepărtarea coloniilor mari de mucegai necesită expunerea la substanțe chimice speciale și o eliminare a obiectelor sau suprafețelor infestate. Există numeroase companii care au experți în îndepărtarea mucegaiului. Dar ce soluții avem dacă nu vrem să apelăm la serviciile lor?

Cum putem scăpa de mucegaiul din baie

Cu câțiva pași simpli, puteți preveni formarea mucegaiului pe cadă, pe rosturile dintre plăcile de faianță sau din cabina de duș. Iată ce recomandă experții, conform Realsimple.

Umiditatea este combustibilul care contribuie la răspândirea mucegaiului, așa că orice puteți face pentru a menține dușul uscat vă va ajuta să reduceți riscul apariției sale.

Specialiștii recomandă eliminarea rapidă a umidității prin deschiderea ferestrelor sau pornirea ventilatorului de evacuare în timp ce faceți duș, cel puțin o jumătate de oră după, pentru a scăpa de umezeala din aer.

După ce ați făcut duș, ștergeți cabina de duș cu o racletă sau cu un prosop uscat

După ce ați făcut duș, ștergeți cabina de duș cu o racletă sau cu un prosop uscat și scoateți prosoapele și covorașele de baie la aer, astfel încât să se poată aerisi și să se usuce.

Un program regulat de curățare – o curățare săptămânală a dușului și o curățare lunară a perdelei de duș, tijei și inelelor – va ajuta la reducerea șanselor de creștere a mucegaiului.

„Prevenirea apariției mucegaiului implică eliminarea acelor factori care ajută la răspândirea acestuia”, spune Mark Rubino. „Acest lucru include reducerea umidității și ștergerea materiei organice.

De asemenea, trebuie să urmăriți unele probleme structurale, cum ar fi chitul învechit sau plăcile de faianță crăpate, în care apa poate pătrunde, contribuind la apariția mucegaiului.

Cum să îndepărtați mucegaiul de pe perdelele de duș

Din nou, prevenția este cea care vine în ajutor. Spălarea lunară a perdelei de duș în mașina de spălat, folosind un aditiv botanic pentru rufe, precum EC3, ajută mai mult decât credeți.

Dacă aveți o perdea de duș care a mucegăit, e timpul să o aruncați la gunoi.

„Contaminarea poate pătrunde adânc în fibre și va aproape imposibil de îndepărtat complet”, spune specialistul.

Cele mai bune produse pentru eliminarea mucegaiului

Înălbitorul obișnuit de uz casnic (clorul) funcționează perfect pentru a distruge mucegaiul și a îndepărta orice pată. Este destul de dur și trebuie diluat înainte. Dacă folosiți clor, aveți grijă să nu evitați inhalarea de vapori periculoși. Clorul nu trebuie combinat niciodată cu amoniac!

Dacă mucegaiul este negru, zona trebuie bine verificată, pentru a vedea dacă nu există daune structurale. Purtați ochelari de protecție și o mască facială!

Pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețele poroase, cum ar fi lemnul și gips-cartonul, trebuie adăugat detergent la soluția din înălbitor și apă pentru a o ajuta să adere.

Amestecați o parte de detergent de vase, 10 părți de clor și 20 de părți de apă. Aplicați cu un burete sau un mop, încercând să nu suprasaturați suprafețele. Lăsați soluția să se usuce la aer!

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) este mai puțin dur decât clorul, dar va ucide mucegaiul și va scoate petele. Deși are un efect de albire, funcționează mai lent decât înălbitorul cu clor, nu are vapori.

Oțetul alb este acid și descompune încet structura mucegaiului. Oțetul este relativ blând, dar pot rămâne pete de mucegai și poate fi necesară o spălare suplimentară cu un produs de curățare de uz casnic.