S-ar putea să nu realizezi că mașina de spălat adăpostește spori de mucegai până când nu rulezi o încărcătură de rufe, iar hainele vor mirosi mai urât decât atunci când le-ai pus. Dacă odată scoase din mașină rufele au un miros neplăcut, s-ar putea ca problema să fie mucegaiul. Și, din păcate, nu va trece cu una cu două.
Umezeala favorizează formarea sporilor de mucegai
Este necesar să faceți o operațiune simplă, conform Cnet. Nu vă faceți griji, există o soluție rapidă pentru a vă face rufele să miroasă din nou a proaspăt.
Dacă ați constatat că prosoapele și hainele nu mai miros frumos după ce au fost bine spălate, de vină este tocmai mașina de spălat. Umezeala este cea care favorizează formarea sporilor de mucegai, iar mediul de-aici este perfect pentru dezvoltarea lui. Vestea bună este că există câteva metode de a scăpa de mucegai și a preveni reapariția acestuia.
Primul indiciu: mirosul de sulf
Dacă nu ați curățat mașina de spălat în ultima vreme, este posibil să descoperiți că e plină de mucegai. Chiar dacă nu este vizibil, există câteva moduri de a afla dacă trebuie să treacă printr-un proces de curățare și igienizare.
Dacă vedeți că hainele sau mașina de spălat au un miros puternic, ca de sulf, acesta este un semn clar că mucegaiul a înflorit. Această operațiune, făcută cu conștiinciozitate, lunar, va ajuta la prevenirea dezvoltării mucegaiului.
Cea mai bună cale de a elimina mucegaiul și bacteriile
Dacă în mașina de spălat s-a instalat mucegaiul, iată cum puteți să-l eliminați în câțiva pași.
1. Puneți-vă mănuși de unică folosință și luați un prosop mai vechi.
2. Amestecați o soluție de clor și apă fierbinte sau din oțet și apă fierbinte. Nu amestecați niciodată înălbitorul și oțetul, deoarece formează un gaz care poate fi dăunător.
3. Înmuiați prosopul în soluția aceasta și începeți să curățați fiecare zonă de mucegai vizibilă.
4. Dacă există o garnitură în jurul ușii (mașinile cu încărcare frontală au astfel de garnituri), curățați-o și uscați-o cu grijă, inclusiv toate pliurile.
5. Rulați un ciclu de spălare la cel mai mare program, cu o ceașcă de clor sau de oțet. Dacă folosiți înălbitor, turnați-l în compartimentul pentru balsam. Dacă folosiți oțet, turnați-l în cel pentru detergent. Dacă mașina are un ciclu de autocurățare, puteți utiliza această setare. Asta ar trebui să distrugă mucegaiul ascuns.
6. Apoi luați un alt prosop vechi și ștergeți toată umezeala din mașina de spălat: tamburul, compartimentele pentru detergent și orice alte zone la care puteți ajunge.
7. În final, lăsați ușa mașinii de spălat deschisă pentru a permite circulației aerului să usuce interiorul.
Mașina trebuie aerisită foarte bine
Mucegaiul crește în zonele întunecate și umede, iar mașina de spălat este un mediu prielnic pentru acesta. Dacă țineți capacul închis, umezeala rămâne și poate duce la acumularea bacteriilor și la un miros urât.
Dacă ușa mașinii de spălat este lăsată deschisă, zona se poate aerisi mai bine și previne creșterea și dezvoltarea mucegaiului.
Uscați garniturile și alte componente după fiecare utilizare
După ce ați terminat de folosit mașina de spălat, asigurați-vă că ștergeți orice parte a sa care este umedă. Aici intră capacul, tamburul, ușa, garniturile de cauciuc și dozatorul de detergent.
Deși contaminarea cu mucegai poate apărea la orice mașină de spălat, este mai frecventă în special la mașinile de spălat cu încărcare frontală de înaltă eficiență.