Modalităţile de plată a utilităţilor s-au diversificat în ultimii ani, de la POS-uri la cartele magnetice

Bani să ai, că în rest problema plăţilor utilităţilor este ca şi rezolvată. Diversele sisteme de plată permit azi achitarea facturilor în orice moment al zilei şi aproape la fiecare colţ de stradă.

Au trecut demult vremurile în care dacă nu erai acasă când veneau încasatorii de la Electrica sau Distrigaz trebuia să treci prin coşmarul cozilor interminabile de la casierii.

Astăzi, îţi pot achita cu uşurinţă facturile de telefon, gaze, apă sau energie electrică de la aproape orice bancomat, online de acasă sau de la birou, automat (debit direct) dintr-un cont deschis în bancă sau chiar prin intermediul diverselor reţele de comercianţi acceptaţi.

Modalităţile de plată sunt diversificate, iar furnizorii se întrec în a oferi mijloace cât mai la îndemâna clienţilor, atât, pentru a economisi timpul acestora cât şi pentru a fluidiza fluxurile de numerar. Evident că mai sunt şi nostalgicii, cei care se acomodează mai greu cu mijloacele moderne de plată, în general pensionarii, care preferă încă să plătească direct la casieriile companiilor de utilităţi sau la încasatorii ce vin la domiciliu.
Cele mai multe plăţi la casierii şi încasatori

Una dintre cele mai facile modalităţi de plată puse la dispoziţie de furnizorul de energie Electrica SA este decontarea facturilor prin cont bancar, ceea ce presupune existenţa unei convenţii între client, furnizor şi bancă.

În acest fel, banca este autorizată (contra unui comision) să efectueze automat, în numele şi din contul clientului, la scadenţă, plata facturilor. Pentru debitare directă, clientul trebuie să deschidă un cont curent în lei la una din bănci şi să semneze contractul direct debit cu banca respectivă.

Printre băncile cu care Electrica a încheiat astfel de convenţii se numără Banc Post, BCR, CEC, Raiffeisen Bank, BRD, Banca Transilvania. Printre cele mai răspândite modalităţi de plată a facturii de electricitate rămâne cea prin card bancar la ATM-urile băncilor cu care compania a încheiat contract sau la POS-urile de la casieriile Electrica. Pentru clienţii Filialei Electrica Transilvania Sud – Sucursala Braşov, decontarea facturilor se poate face inclusiv prin internet banking e-BCR şi prin internet banking e-commerce.

Un sistem inedit este cel cu plata anticipată, ce implică utilizarea unui mediu de credit numit token (cartelă magnetică), care este disponibil pentru clienţii Filialei Electrica Transilvania Nord. Acest mediu de credit este cumpărat de client din punctele de vânzare specializate şi este recunoscut de sistemul de contorizare instalat atât la consumator, cât şi în punctul de furnizare al serviciului.

În numerar, facturile de energie pot fi achitate prin reţeaua Unikasa din cadrul benzinăriilor Agip din Bucureşti şi prin sistemul EasyPayment (nu ai nevoie de cont bancar sau card) ce funcţionează non-stop în sediile Citibank din Braşov, Ploieşti, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa.

Cu toate acestea, cea mai utilizată formă de plată a facturilor de energie electrică rămâne cea clasică, la casieriile furnizorului sau la domiciliul clientului, prin încasatori.

Bucureştenii îşi pot achita facturile de apă atât prin reţeaua de ATM-uri a BCR, prin POS sau cash la casieria Apa Nova, prin sistemul EasyPayment (doar cash), în numerar sau prin virament interbancar, prin unităţile BRD, sau prin comercianţi precum magazinele Domo şi ghişeele Unikasa din cadrul benzinăriilor Agip. De asemenea, se poate opta pentru decontarea automată Simplis Debit din contul curent al clientului.
Băncile unde se pot achita facturile de apă prin Simplis Debit sunt BRD, BCR, HVB Ţiriac SA, Finansbank SA, Citibank, Porsche Bank, ING Bank. Informaţii detaliate se pot găsi la adresa www.apabucur.ro în secţiunea consumatori.

Agentie online

DISTRIGAZ SUD a lansat recent o agenţie online unde clienţii pot plăti factura în schimbul unui comision de trei lei pe operaţiune şi unde primesc consiliere despre plata facturii. La adresa https://agentia.distrigazsud.ro pot fi găsite detalii despre modalităţile de plată care includ debitul direct (BRD, Raiffeisen Bank, Romexttera Bank), prin numerar la casieriile companiei şi agenţiile BRD, la Oficiile Poştei Române şi automatele Citibank, prin card bancar la Distrigaz Sud şi la ATM-urile BCR şi BRD precum şi prin virament bancar.