Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vine cu noi precizări pentru consumatori. Acesta a explicat cum se aplică, de fapt, ordonanța pentru compensarea prețului la energie, dar și ce obligații au distribuitorii în realitate.
Virgil Popescu le-a dezvăluit românilor modalitatea de aplicare a ordonanței privind compensarea prețului la energie. Într-un interviu acordat la Digi24, ministrul Energiei explic că o persoană care va consuma 100 de kilowați va plăti un preț de 68 de bani pe kilowatt.
Pe de altă parte, dacă o persoană ajunge să consume peste 300 de kilowați, pentru primii 255 de kilowaţi va plăti 80 de bani, iar pentru diferenţa de la 255 la 300, preţul de contract.
Virgil Popescu explică că punctul de reper îl reprezintă cei 100 de kilowați la calcularea facturii, iar în cazul în care lucrurile se schimbă, acest lucru se va vedea pe factură după regularizare.
Aplicarea legii privind compensarea prețului la energie
„Să luăm regula generală: dacă eu consum până în 100 de kilowaţi plătesc 68 de bani pe kilowatt, dacă eu consum până în 300 de kilowaţi plătesc pentru primii 255 de kilowaţi 80 de bani, pentru diferenţa de la 255 la 300 – preţul de contract, dacă consum mai mult de 300 de kilowaţi plătesc tot preţul de contract.
Acum, referinţa aceasta de 100 de kilowaţi, de 300 de kilowaţi, de mai mare de 300 de kilowaţi conform ordonanţei actuale se referă la media consumului pe anul trecut. Deci dacă am consumat anul trecut 100, 300 sau mai mult 300, aşa mi se va factura în lună până la regularizarea care se întâmplă, scrie în lege, la 1 februarie”, a explicat ministrul Energiei, la Digi 24.
Virgil Popescu, despre verificarea contoarelor
Virgil Popescu a mai explicat și ce se întâmplă în cazul în care românii nu verifică și nu trimit valorile de pe contoare. Mai exact, potrivit ministrului, în cazul în care ordonanţa va fi modificată, în cazul consumatorilor care nu trimit autocitirea contoarelor care măsoară consumul de energie, atunci se va face estimare.
Ulterior, după trei luni se va emite o factură de regularizare a consumului. „Depinde acum ce variantă consideră Camera Deputaţilor că este mai bună”, a adăugat Popescu.
Ministrul a mai precizat însă că distribuitorii de energie sunt cei care au obligația de a citi periodic contoarele, mai exact la trei luni de zile, însă nu au făcut acest lucru, iar ulterior, consumatorii s-au aflat în fața unor facturi fără precedent.
„Au primit o groază de amenzi de la ANRE, în condiţiile în care au existat distribuitori care au citit contoarele o dată pe an”, a mai adăugat Popescu.