Sistemul de pensii actual nu dă şanse mari românilor la un trai decent la bătrâneţe. Factorii sunt mai mulţi şi se referă atât la nivelul salarizării cât şi la nivelul cotizării. Revista Capital realizează un demers unic în presa scrisă românească. Prin acest demers, cititorii au posibilitatea să vadă pentru prima dată detaliat cum se calculează pensiile în România.
Un lucrător român cu diplomă de bacalaureat care se pensionează astăzi, după ce a încasat toată viața salariul minim în plată în România și a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii încasează o pensie de doar 658 lei pe lună. Concluzia reiese dintr-un calcul exact făcut pe baza legilor în vigoare. Tabelele de mai jos devin, astfel și o unealtă folositoare pentru orice angajat român care vrea să afle ce pensie ar putea încasa la finalul activității. Salariul minim în 1969 a fost de 700 de lei, a avut maximul în 1990 când acesta era 2.000 de lei, iar în 2016 salariu e de 1.250 de lei.
65 de ani este vârsta standard de pensionare în 2016 pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei
15 ani este stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi
Pensia minimă garantată şi pensionarea anticipată
Toţi pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie, beneficiază de pensia minimă garantată în valoare de 400 de lei, în situaţia în care cuantumul pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Pensia pentru limita de vârstă se cuvine asiguraţilor care îndeplinesc în mod cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. În cazul pensionării anticipate, aceasta se poate realiza cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard.