Daniel Baciu a calculat pensia pentru condiții grele de muncă

Aflat în direct la Realitatea Plus, Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a calculat pensia pentru condiții grele. El a arătat că pensia pentru cei din construcții va crește semnificativ. Dacă în prezent, un constructor primește o pensie lunară de 2.192 de lei, după recalculare va beneficia de punctele de stabilitate.

constructor

El va primi un supliment de 1.432 de lei. Ceea ce înseamnă o creștere de 65,33% a pensiei sale.

Șeful Casei de Pensii a demonstrat pe tablă modul de calcul al pensiei. El s-a referit la românii încadrați în grupa a doua de muncă.

„Acest exemplu este un exemplu foarte elocvent pentru că domnul a lucrat în condiții foarte grele de muncă, respectiv grupa a doua de muncă. Are un număr de puncte contributiv, adică cel care pe care îl avem fiecare în funcție de salariile pe care le-am avut și de veniturile pe care le-am realizat. Are un stagiu de cotizare, condiții de muncă normale, grupa a doua.

Domnul a făcut stagiul militar. Pentru cei 21 de ani se acordă un stagiu suplimentar. Vorbim de un stagiu suplimentar pentru grupa a doua, pentru că acest beneficiu a rămas în continuare, cei care au lucrat în condiții grele de muncă primesc în plus acel stagiu de cotizare în plus față de anii lucrați în grupa a doua de muncă. Și mai are și o perioadă de șomaj” a spus Baciu.

Anii lucrați în condiții normale și cei din grupa a doua de muncă sunt luați în considerare

Șeful Casei de Pensii a explicat că pensia în prezent este de 2.192 de lei. Și că stagiul de cotizare contributiv este mai mic decât această perioadă. El a menționat că anii lucrați în condiții normale și cei din grupa a doua de muncă sunt luați în considerare.

Din totalul de 43 de ani, punctele de stabilitate sunt calculate doar pentru acei ani contributivi de 36 de ani. Daniel Baciu a subliniat că nu se acordă puncte de stabilitate pentru toți cei 43 de ani, deoarece există o confuzie în acest sens.

El a explicat că aceste puncte de stabilitate sunt calculate doar pentru anii efectivi lucrați și contribuiți. Iar între anii 25 și 30 se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an, între 30 și 35 se acordă 0,75 puncte. Iar pentru fiecare an care depășește 35 se acordă un punct de stabilitate. Daniel Baciu a adăugat că acest calcul se face nu doar pentru ani întregi, ci și pentru luni și zile. Prin adunarea punctelor contributive efective cu punctele de stabilitate, se obține un număr total de puncte, care este înmulțit cu VPR. Și rezultă o creștere de 65,33%.