Cum se calculează pensiile. S-a aflat adevărul despre formula de calcul

pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce pensii primesc românii care au muncit în străinătate? Iată câți ani trebui să cotizeze la sistemul de pensii. Oamenii pot beneficia de pensia comunitară și pensia națională.

Cum se calculează pensiile

Ce pensii primesc românii care au muncit în străinătate? Cei care au lucrat legal în diverse state, atunci când împlinesc vârsta de pensionare standard pentru fiecare din țările în care au lucrat, vor avea drept la pensie. Oamenii pot beneficia de pensia comunitară și de pensia națională.

Pensia națională se calculează ținând cont de stagiul de cotizare realizat doar pe teritoriul țării naționale. La polul opus, pensia comunitară se acordă în urma însumării anilor cotizați în toate statele Uniunii Europene (UE) și Spațiului Economic European (SEE), prin stabilirea procentuală a sumei corespunzătoare doar pentru cotizarea pe teritoriul țării străine. Oamenii care au lucrat în mai multe state, pot primi de o pensie comunitară de la fiecare stat în parte.

Pensia comunitară este partea de pensie procentuală plătită de un stat doar pentru anii lucrați pe teritoriul său din totalitatea anilor cotizați de-a lungul vieții profesionale. Se iau în considerare ca vechime totală în muncă și anii cotizați în alte state decât cel care plătește pensia. Pensia comunitară se calculează procentual. Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare țară străină, cu respectarea principiului pro rata temporis. Pensia comunitară se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de reședință, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Uniunii Europene (UE).

Cine poate obține pensia pentru limită de vârstă?

Oamenii care vor pensie pentru limită de vârstă, trebuie să îndeplinească două condiții:

  • să fi realizat cel puțin stagiul minim de cotizare pentru pensie;
  • să aibă vârsta necesară pentru pensionare pentru limită de vârstă;

De exemplu, românii care au muncit zece ani în România, nu au atins stagiul minim de cotizare, dar dacă au lucrat apoi în Germania 20 de ani, pot cere deschiderea dosarului de pensie comunitară. La calcularea pensiei lor, se consideră că au 30 de ani de muncă. Vor primi banii separat de la ambele țări.

Statele membre UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria.

Statele membre SEE: Austria, Sf. Bartolomeu Belgia, Bulgaria, Cipru (excluzând Cipru de Nord), Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Guadelupa, Guiana Franceză, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Sf. Martin, Martinica, Mayotte, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore si Madeira), România, Reunion, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv insulele Tenerife, Baleare și Canare), Suedia, Ungaria, Norvegia, Islanda, Liechtenstein.