Cum se calculează vechimea în muncă? Noua lege aduce modificări importante la pensie. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a subliniat că sunt luate în considerare trei aspecte importante.

Cum se calculează vechimea în muncă

Cum se calculează vechimea în muncă. Cele trei aspecte luate în vedere sunt perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive. Acestea din urmă reprezintă perioadele asimilate vechimii, dar pentru care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii.

„Număr total de puncte realizat – suma punctajelor anuale aferente perioadelor de stagiu de cotizare realizat, perioadelor asimilate, perioadelor necontributive, stagiului potențial și a numărului de puncte de stabilitate”, arată Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial spre finalul anului trecut.

Perioadele necontributive sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, în cazul în care persoana a fost asigurată în sistemul public.

Astfel, pentru perioada de contributivitate, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

Valoarea punctului de referință este 81 lei la data intrării în vigoare. Acesta va fi indexat anual, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Se va întâmpla în fiecare lună ianuarie.

Daniel Baciu a oferit mai multe informații

Perioada de necontributivitate este perioada care se consideră vechime în muncă fără să se fi plătit contribuția la sistemul de pensii.

Este formată din perioadele asimilate, adică perioada în care persoana a efectuat stagiul militar sau a urmat cursuri de zi ale unei facultăți sau masterat recunoscute de statul român.

Sunt vizate și perioadele în care o persoană a fost în șomaj ori în concediu de creștere a copilului de până în 2 ani sau în concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale.

„Pentru aceste perioade asimilate vechimii, stagiul militar, facultatea la zi și șomajul, etc, pentru fiecare an se acordă 0,25 puncte”, a declarat Daniel Baciu pentru Adevărul.

Un calcul arată că o persoană care a efectuat stagiul militar de 6 luni, facultatea de 5 ani și a fost în șomaj 6 luni va primi un punctaj de 1,5.

Punctajul anual al asiguratului se obține prin acest calcul

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale și a numărului de puncte de stabilitate. Sunt vizate și cele aferente perioadelor de necontributivitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă următorul număr de puncte:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.