Simbolul ciocnitului ouălor de Paște
Ciocnitul ouălor, reprezintă un sacrificiu al divinităţii primordiale înfrumuseţată prin vopsire şi încondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus. Ciocnitul Ouălor este permis şi aşteptat cu nerăbdare de credincioşi după slujba de Înviere a Mântuitorului în noaptea Paştelui, până la Ispas-Înălţarea Sa la ceruri.
La fel ca odinioară și acum, spre exemplu, în prima zi a sărbătorii, ouăle de Paște se ciocnesc numai cu vârful, un gest cu o simbolistică interesantă. Oul simbolizează în creștinism mormântul Mântuitorului din care el s-a ridicat.
Un specialist în etnologie vorbește despre ciocnitul ouălor de Paște
Atunci când ciocnim ouăle roșii, trebuie să ținem cont că acest lucru trebuie să se efectueze într-o anumită ordine.
„De fapt ciocnitul ouălor pornește de la capul familiei, cel mai vârstnic membru al familiei. Și atunci pe rând, vin în funcție de vârstă, de statutul civil, restul membrilor: tatăl, soția, apoi copiii pe rând.
Atenție, ciocnim numai la vârf, pentru că oul simbolizează în creștinism mormântul Mântuitorului din care el s-a ridicat. Oul, ca și mormântul, se deschide și Iisus se înalță! Deci, în sensul acesta respectăm sensul ascensional.
Doar la vârf în prima zi. După prima zi, ciocnim și la fund și pe coaste, nu mai contează, pentru că de fapt oul intră într-un „joc”, iar cei care nu-i respectă regulile, cum ar fi cei care se folosesc ou de lemn, spre exemplu, riscă oprobiul public dacă sunt prinși, fiind excluși de la toate petrecerile care se organizează în următoarele zile ale Paștelui, considerându-se că umblă cu șiretlic”, a dezvăluit un specialist în etnologie despre ritualul ciocnirii ouălor de Paști, potrivit adevarul.ro.
Regulile ciocnirii oului diferă de la zonă la zonă
Regulile ciocnitului pot varia însă de la zonă la zonă, dar respectarea lor este obligatorie: cine are dreptul la prima lovitură sau ce părți ale ouălor să fie lovite. Potrivit tradiției, oul are trei părți: vârful care se numește cap, partea opusă și fețele laterale – coastele.
În prima zi se ciocnește doar cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos. De fiecare dată cel care ciocnește spune „Hristos a Înviat!” și i se răspunde „Adevărat a Înviat!”.
În tradiție, se mai crede că dacă două persoane care ciocnesc ouă în ziua de Paște se vor întâlni și pe lumea cealaltă.