Cum se citește corect contorul electric

Cum se citește corect contorul electric. Trecerea la contoarele „smart” și implementarea sistemului de autocitire au devenit subiecte de interes în rândul consumatorilor, deoarece citirea incorectă a indexului poate duce la erori semnificative pe facturi, care, în multe cazuri, pot fi costisitoare.

Pentru a evita erori majore de facturare, este esențial să citim corect indexul contorului. Fiecare furnizor stabilește o perioadă în care trebuie să se transmită indexul autocitit. De exemplu, la Hidroelectrica, indexul trebuie introdus în aplicație între 24 și 28 ale fiecărei luni. Dacă aceste date nu sunt transmise în intervalul menționat, furnizorul va emite o factură bazată pe o estimare a consumului, raportată la aceeași lună din anul anterior.

De cele mai multe ori, consumatorii rezidențiali sunt responsabili pentru problemele apărute, deoarece nu au transmis indexul la timp, fie că nu l-au citit corect și au furnizat informații eronate. Este recomandat ca fiecare consumator să verifice indexul lunar. Astfel, va putea monitoriza exact consumul de energie pe parcursul lunii și, după șase luni, va avea un total al consumului pe care îl poate compara cu datele furnizorului. Prin transmiterea indexului autocitit, fiecare consumator se asigură că va primi o factură corectă, reflectând cantitatea de energie consumată, notează electricafurnizare.ro.

Ce semnifică fiecare cod de pe contorul magnetic

În cazul contoarelor magnetice, consumatorii pot citi doar un singur index, deoarece aceste contoare înregistrează un singur tip de energie pe o singură zonă orară. Contorul dispune de un ecran de afișare, care prezintă diferite informații sub formă de coduri.

Este important să fii atent la aceste coduri pentru a putea transmite corect indexul, care să reflecte cantitatea de energie consumată. Codul care trebuie comunicat la autocitire este 1.8.0. Pentru prosumatori, este necesar să se transmită și codul 2.8.0, care va fi specificat în aplicație.

Celelalte coduri, 4.8.0 și 3.8.0, oferă informații despre energia reactivă capacitivă și energia reactivă inductivă. Indicatorul de consum este un LED roșu situat imediat sub ecranul de afișare electronic. Acesta pulsează în momentul în care energia electrică este utilizată în locuință.

Se înlocuiesc contoarele electrice

Amintim că luna trecută, reprezentanții companiei Electrica au transmis un mesaj important pentru cei peste 3 milioane de clienți ai săi. Românii sunt sfătuiți să-și verifice contoarele pentru a se asigura că nu au defectiuni.

În cazul în care sunt identificate astfel de probleme, va fi necesară trimiterea unei echipe la fața locului pentru a repara sau înlocui contorul. Mai multe puteți afla aici.