Aparent, apa brută poate părea atrăgătoare
Aparent, apa brută poate părea atrăgătoare. Dar, spre deosebire de apa de la robinet sau îmbuteliată comercial, apa brută nu este evaluată pentru siguranță. Acest lucru îi face pe cei care o beau vulnerabili la microbii infecțioși sau la alți contaminanți potențial toxici, scrie The Conversation.
Iată câteva precizări aduse de microbiolgul Bill Sullivan, de la Universitatea Indiana.
O scurtă istorie a apei potabile publice
Dovezile arheologice sugerează că oamenii au asociat mult timp apa murdară cu rezultate negative asupra sănătății. Încă din anul 1500 î.Hr, egiptenii antici adăugau un agent de legare în apă pentru a elimina contaminanții.
Două evoluții majore de la jumătatea anilor 1800 au arătat de ce apa impură este periculoasă. În primul rând, medicul John Snow a urmărit un focar mortal de holeră până la apa contaminată de la pompa de pe Broad Street din Londra. Apoi, Louis Pasteur a avansat teoria germenilor, care postula că microbii pot provoca boli. Pasteur a stabilit că lichidele consumabile, precum apa brută și laptele, pot găzdui agenți patogeni care cauzează boli.
Astăzi, procesul de tratare și igienizare a apei începe cu aceiași pași folosiți de egiptenii antici. Se adaugă clorul pentru a ucide agenții patogeni persistenți, inclusiv cei din conductele de serviciu care transportă apa la robinet. Începând cu anii 1940, o cantitate mică de fluor a fost adăugată ca mijloc ieftin, sigur și eficient de a îmbunătăți sănătatea dentară.
Fluorizarea alimentării cu apă a redus dramatic bolile infecțioase și cariile și a fost proclamată drept una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice ale secolului al XX-lea.
Apa brută este mai sănătoasă decât apa de la robinet?
Oamenii care susțin că apa brută are beneficii pentru sănătate, cum ar fi minerale esențiale și bacterii benefice numite probiotice, care sunt îndepărtate din apa de la robinet fac o mare greșeală.
Apa dizolvă bucăți de sol și rocă la sursă; prin urmare, conținutul său de minerale depinde de geologia locală. Zonele cu mult calcar au apă cu un conținut mai mare de calciu. Apa din adâncimea pământului poate avea un conținut mia mare de minerale, deoarece trece prin mai multe roci în drum spre suprafață.
Unii susțin, de asemenea, că apa brută conține probiotice care sunt îndepărtate din apa de la robinet. Cantitatea de probiotice din apă ar varia în funcție de locație, iar teoria că bacteriile care promovează sănătatea se află în apa brută nu a fost dovedită.
Nu există studii care să asocieze apa brută cu vreun beneficiu pentru sănătate. Chiar și ideea că apa brută are un gust mai bun ar putea fi mai mult de ordin psihologic, decât fiziologic. Un studiu din 2018 a arătat că majoritatea oamenilor a preferat apa de la robinet, în detrimentul apei îmbuteliate.
Riscurile consumului de apă brută
Apa brută prezintă riscul unei infecții gastrointestinale grave cauzate de o mare varietate de agenți patogeni. Virusurile transmise prin apă includ rotavirusul și norovirusul, care provoacă diaree și vărsături cu debut rapid, și hepatita A.
Bacteriile, precum E. coli și Salmonella, sau paraziți precum Cryptosporidium și Giardia provoacă, de asemenea, diaree severă, care poate duce la niveluri periculoase de deshidratare. Toxoplasma gondii poate pândi și în apa brută și poate provoca avort spontan sau malformații congenitale, dacă este consumată în timpul sarcinii.
Purtătorii de infecții diareice le pot transmite altora, dacă înoată în piscine publice sau nu reușesc să se spele corect pe mâini înainte de a-i atinge pe alții sau de a pregăti mâncarea. Norovirusul poate supraviețui pe suprafețe zile întregi. Apa brută poate conține și alge care eliberează toxine ce pot provoca probleme abdominale și daune creierului și sistemului nervos.
Cât de sigură este apa de la robinet
În SUA, apa de la robinet este printre cele mai sigure de băut din lume. Sursele de apă brută nu sunt monitorizate de experți. Dar Agenția pentru Protecția Mediului verifică în mod obișnuit aproape 100 de contaminanți pentru a se asigura că apa de la robinet este sigură. În schimb, apa brută rămâne netestată, nereglementată și netratată. În ceea ce privește riscurile și beneficiile, nu există beneficii demonstrate pentru sănătate ale consumului de apă brută, dar există dovezi clare că vă puteți expune la contaminanți infecțioși și toxici, conchide expertul.