Experții în nutriție vin cu un avertisment pentru fanii acestor semințe: ele pot forma o masă asemănătoare betonului în tractul digestiv, informează Huffington Post.
Dacă adăugați aceste semințe populare în diverse alimente, va trebuie să vă asigurați că beți multă apă, deoarece, potrivit unui medic gastroenterolog, semințele de chia pot absorbi până la 27 de ori greutatea lor. Deși sunt atât de mici, pot fi o forță.
Formează în sistemul digestiv o masă asemănătoare betonului
Potrivit Socalgastrodoc, un medic și gastroenterolog de pe TikTok, atunci când nu există suficient lichid în sistemul digestiv, aceste semințe vor forma o masă asemănătoare betonului, ceea ce le poate duce la blocarea sistemului digestiv. Ea a oferit o fotografie șocantă a unei astfel de mase blocate în esofagul unui pacient, după ce au fost scoase semințele de chia.
Un internaut a comentat: „Am crezut că sunt un tip bun de fibre pentru diverticulita mea. Am ajuns la Urgență cu blocaj de colon și era să mor”. Un alt comentator a spus „Morala: faceți budincă de semințe de chia peste noapte și nu le mâncați niciodată fără o cantitate suficientă de apă”.
Beneficiile semințelor de chia
Datorită unei cantități substanțiale de calciu, semințele de chia, care fac parte din familia mentei, sunt bune pentru sănătatea oaselor. În timp ce o porție de lapte de 100 de gr conține 126 miligrame de calciu, aceeași cantitate de semințe de chia are 631 miligrame de calciu.
Semințele de chia sunt bune pentru inimă, scăzând riscul de boală coronariană datorită cantității substanțiale de fibre și grăsimi polinesaturate pe care le conțin. Compușii antioxidanti din semințele de chia reduc riscul de boli cronice, inclusiv cancer și boli de inimă.
Există tot mai multe dovezi că semințele de chia sunt benefice pentru persoanele care se luptă cu glicemia crescută. „Deoarece semințele de chia sunt bogate în fibre și proteine, ajută la atenuarea potențialelor niveluri mari de zahăr din sânge”, spune dieteticianul Tracy Lockwood Beckerman.
Elementele nutriționale de care aveți nevoie
Semințele de chia sunt semințele plantei Salvia hispanica. Aceste semințe gri cu pete albe și negre, se află pe lista scurtă a superalimentelor, având doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili care conțin:
fibre: 11 grame;
proteine: 4 grame;
grăsime: 9 grame (dintre care 5 omega-3);
calciu: 18% din consumul zilnic de referință;
mangan: 30% din consumul zilnic de referință;
magneziu: 30% din consumul zilnic de referință;
fosfor: 27% din consumul zilnic de referință;
Semințele de chia conțin, de asemenea, niveluri semnificative de zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamină) și vitamina B2.
Având în vedere gama largă de proprietăți nutritive, antioxidante și antimicrobiene, semințele de chia sunt benefice pentru organism.