Peste 38.000 de români şi-au plătit retroactiv contribuţiile la pensie, în aproape doi ani. Pentru a putea plăti, oamenii trebuie să încheie contracte individuale cu oficiile judeţene ale Casei de Pensii.

Cei care au cotizat au 55 de ani şi au plătit, în medie, aproape 6.000 lei fiecare, potrivit economica.net, care citează datele Casei Naţionale de Pensii Publice. La aproape doi ani de la intrarea în vigoare a legii, românii îşi pot plăti retroactiv contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, pentru o perioadă de cinci ani în care nu au fost asiguraţi.

Suma exactă de plată depinde de mai mulți factori, iar din acest articol îți poți estima contribuția la pensii datorată pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-ai avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii, potrivitAvocatnet.ro.

Persoanele care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate o mai pot face până la finalul anului 2018. Posibilitatea este prevăzută de Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Efectiv, plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 31 decembrie 2018. Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

De reținut este că autoritățile iau în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta fiind aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate de plata retroactivă.