Cum se curăță corect parchetul laminat. E nevoie de câteva ingrediente din cămară

curațare parchet laminat

SURSA FOTO: Dreamstime

Parchet laminat. Cum să curățați parchetul laminat cu câteva ingrediente din cămară. În ultimii ani, o alegere tot mai populară pentru podea a reprezentat-o parchetul laminat, inclusiv în bucătărie. Oferă camerelor un aspect cald și primitor. Dar, pentru a-i păstra aspectul de nou cât mai mult timp, apare întrebarea cum poate fi menajat și întreținut. Mai ales cum poate fi spălat.

Deși nu este complicat, există câteva reguli importante pe care trebuie să le cunoașteți pentru ca parchetul laminat să-și păstreze aspectul și pentru a evita deteriorarea, explică HomesandGardens.

Podelele laminate sunt foarte fragile și trebuie întreținute cu atenție. Sunt alcătuite din straturi de materiale sintetice, legate între ele printr-un proces de laminare. Din cauza materialelor mai puțin durabile utilizate în producție, curățarea pardoselilor laminate nu este la fel de simplă precum curățarea podelelor din lemn sau a celor din gresie.

Iată cele mai bune sfaturi pentru curățarea podelelor laminate.

Cum să curățați un parchet laminat

Parchet laminat. Deși acesta poate părea un material care necesită o întreținere redusă, de fapt, se poate deteriora ușor dacă este curățat greșit.

Folosirea unui produs obișnuit de curățare a podelei poate deteriora aceste straturi, iar substanțele chimice pot distruge stratul protector, lăsând în urmă pete sau chiar zgârieturi.

1. Utilizați apă și prosoape de hârtie pentru zone mai mici

Când vine vorba de curățarea unor pete mici sau firimituri, curățarea unei podele laminate este simplă și nu e nevoie de produse specifice.

Dacă doriți să curățați o zonă mai mică, pe care ați vărsat cafea sau alt lichid, luați niște prosoape de hârtie. Acestea absorb rapid lichidul și îl împiedică să se răspândească.

Apoi, pulverizați o cantitate mică de apă cu o sticlă cu pulverizator și ștergeți-o cu prosoape de hârtie de bucătărie.

O cantitate mică de apă va ajuta la lubrifierea podelei pentru a o face mai ușor de curățat și nu va duce la deteriorare.

2. Utilizați un aspirator sau o perie moale pentru curățarea zilnică

Experții recomandă să folosiți un aspirator pe podelele laminate, înainte de a utiliza metode de curățare mai intense. Folosirea aspiratorului este foarte importantă. Înlătură praful și orice murdărie, firimituri și păr, astfel încât acestea să nu se răspândească în timpul spălării.

Omiterea acestui pas ar putea deteriora podelele. Dacă nu folosiți aspiratorul și treceți direct la spălare, s-ar putea să zgâriați podeaua.

Praful este destul de abraziv, așa că mai întâi trebuie să scapi de el. După ce ați aspirat, puteți folosi orice soluție de curățare și va funcționa mult mai bine, deoarece poate pătrunde corect în podea, eliminând toată murdăria și petele.

Pe lângă aspirare, o mătură moale sau mopul sunt ideale pentru întreținerea podelelor laminate.

Optați pentru mopuri din microfibră sau mături cu peri moi pentru a curăța podelele laminate. Aceste instrumente elimină eficient murdăria și resturile, fără a provoca zgârieturi.

Cum să curățați un parchet laminat / SURSĂ FOTO: Dreamstime

3. Utilizați oțet alb pe zone mai murdare

Pentru pete mai dure, mai murdare, se recomandă utilizarea uneia dintre cele mai bune și mai multifuncționale soluții naturale de curățare – oțetul alb.

Amestecați părți egale de apă și oțet alb într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, pulverizați soluția pe zonă și ștergeți cu o cârpă moale și umedă sau cu un mop.

Pata ar trebui eliminată imediat, deoarece natura acidă a oțetului ajută la dizolvarea rapidă a murdăriei și nu dăunează podelei laminate.

Dacă nu aveți oțet la îndemână, o soluție din detergent de vase poate funcționa și pentru podelele laminate. Diluați detergentul în apă caldă și frecați bine cu o cârpă moale, apoi clătiți cu apă.

4. Încercați bicarbonat de sodiu și lămâie pentru un miros plăcut

Există câteva soluții alternative de curățare, potrivite și pentru curățarea pardoselilor laminate, care elimină mirosurile neplăcute.

Lămâia și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite pentru a elimina murdăria și mirosurile. Ambele sunt eficiente pentru curățarea podelelor laminate. Pentru a curăța podeaua cu lămâie, amestecați suc proaspăt de lămâie cu apă și aplicați soluția cu o cârpă umedă (nu foarte udă) sau cu un mop pe podea.

Parchet laminat. Podeaua va fi igienizată și va avea un miros proaspăt

Curățarea podelei cu bicarbonat de sodiu este puțin mai complexă. Cel mai bine este să utilizați bicarbonat de sodiu doar pe anumite zone.

Pentru pete sau mirosuri mai puternice, faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Aplicați pasta pe zona afectată, lăsați-o să stea câteva minute, apoi frecați foarte ușor cu o perie moale sau o cârpă. După aceea, ștergeți zona cu o cârpă umedă.