Cum se curăță eficient tocătoarele din lemn

Sursa: Dreamstime

Nelipsit din nicio bucătărie, tocătorul de lemn trebuie curățat cu regularitate, având în vedere că este folosit aproape zilnic. Pe el tăiem diverse produse, de la fructe și legume, până la verdețuri, pâine și carne. Folosit în mod necorespunzător și neîngrijit corect, această ustensilă, atât de utilă, se va îmbiba cu grăsime, va căpăta mirosuri ciudate sau se va păta.

Studiile arată aceste ustensile, esențiale în orice bucătărie, pot adăposti germeni și bacterii, care pot pune în pericol sănătatea, potrivit Reader’s Digest.

Pentru a evita transmiterea bolilor de origine alimentară, este bine să igienizați periodic tocătoarele, de lemn sau de plastic, cu mare atenție. RD arată care sunt cele mai bune metode de a curăța tocătoarele, indiferent de materialul din care sunt făcute (acril, plastic sau sticlă).

Ce alegem? Tocătoarele din lemn sau din plastic?

Plasticul neporos poate părea mai ușor de curățat, deoarece bacteriile pătrund mai greu pe suprafața acestui material, spre deosebire de lemn. Dar, odată ce tocătorul din plastic începe să se zgârie, curățarea germenilor din acele caneluri adânci poate fi dificilă. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) spune că atât tocătoarele din plastic, cât și cele din lemn, sunt sigure, cu condiția să fie curățate și să igienizate corespunzător și să fie înlocuite când au daune semnificative.

Așa evitați contaminarea încrucișată

Pe de altă parte, tocătoarele din plastic se pot spăla în mașina de spălat vase, dar nu sunt la fel de rezistente la căldură sau pot toci cuțitele mai repede decât cele de lemn. Indiferent de materialul ales, cea mai sigură abordare este să folosiți cel puțin două tocătoare pentru a reduce cât mai mult contaminarea încrucișată (unul pentru carne, altul pentru fructe, legume și pâine).

Cum să curățați tocătorul de lemn

După fiecare utilizare, tocătorul de lemn trebuie spălat cu apă fierbinte și detergent de vase. Sub nicio formă nu trebuie lăsat să stea cufundat în apă. Daca este lăsat în apă mult timp, mai devreme sau mai târziu acesta se va crăpa sau va începe să-și modifice forma.

Dacă aveți probleme cu eliminarea unor resturi, aplicarea unei soluții din bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la îndepărtarea lor.

Curățați bine apoi și chiuveta

După ce este spălat cu apă fierbinte, trebuie tamponat bine cu un prosop de hârtie și apoi lăsat să se usuce, în poziție verticală, într-un suport obișnuit de vase. Evitați uscarea tocătorului cu o cârpă de vase, deoarece riscați intoxicații alimentare prin atragerea bacteriilor și transferul lor în alte feluri de mâncare, dacă uscați alte vase cu aceeași cârpă.

După curățarea tocătorului, în special a celui pe care-l utilizați la tăierea cărnii, nu uitați să igienizați bine de tot chiuveta, care poate deveni refugiu pentru bacteriile dăunătoare.