Ouăle mai vechi sunt mai uşor de curăţat decât cele proaspete datorită faptului că se formează o celulă de aer între ou şi interiorul cojii, care creşte cu cât oul este depozitat mai mult timp, potrivit Thedailymeal.

Cea mai mare problemă cu ouăle fierte tari pare să fie curățarea lor, fără să se risipească bucăți de albuș, care rămân lipite pe coajă.

Dacă eliminarea cojii vă pune de fiecare dată în dificultate, aflați că există un truc cât se poate de simplu pentru a face asta în doi timpi și trei mișcări. Nu e nevoie decât de un ingredient pe care, cu siguranță, îl aveți în cămară.

Tehnica a fost distribuită pe YouTube în 2015, dar este acum tot mai vizualizată, datorită soluției sale aparent magice privind curățarea cu ușurință a ouălor fierte tari. Videoclipul are deja milioane de vizualizări.

Băgați ouăle fierte într-un pahar cu puțină apă

Soluția oferită este următoarea: băgați oul fiert într-un pahar cu puţină apă. Acoperiți apoi paharul cu mâna şi, deasupra chiuvetei, agitați-l câteva secunde. Coaja se va umple de crăpături minuscule şi la final se va curăţa imediat.

După cum au comentat mulți dintre cei care au urmat sfatul, se pare că metoda funcționează mai bine decât am crede. Și asta pentru că, după acele câteva secunde în care paharul a fost agitat în toate direcțiile, coaja s-a crăpat atât de tare încât a fost curăţată rapid, iar oul a rămas perfect intact.

Alte trucuri pentru curățarea oului fiert

Un alt truc a fost dezvăluit pe blogul său de Harold McGee, un cunoscut chef care aplică rezultatele cercetărilor ştiinţifice când găteşte.

Acesta a dezvăluit ce trebuie adăugat în apă pentru a face ouăle mai uşor de curăţat.

Pentru a face mai uşoară curăţarea ouălor fierte, el sfătuiește să adăugăm praf de copt în apă după care să le lăsăm să se răcească în frigider. McGee spune că e nevoie de adăugarea unei jumătăţi de linguriţă de praf de copt la un litru de apă.

De asemenea, putem pune bicarbonat de sodiu în apa în care este fiert. În acest fel, oul va fi mult mai ușor de curățat, fără a-l decoji împreună cu gălbenușul.

Bicarbonatul de sodiu ajută la creșterea alcalinității, pentru că ouăle proaspete sunt mai acide și coaja se îndepărtează mai greu.

Dacă nu ați reușit, încercați metoda lingurii. Spargeți ușor coaja pe fundul oului, apoi luați o lingură și strecurați-o ușor sub coajă pentru a desprinde legătura dintre acesta și ou.

Care sunt beneficiile unui ou fiert

Studiile din întreaga lume demonstrează că oul este important în alimentația de zi cu zi.

Este un aliment care conține proteine superioare, bogat în colesterol bun, asigurând o parte considerabilă din grăsimile necesare pentru inimă și vasele sanguine. Consumul de ouă, fără excese, poate preveni hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, bolile nervoase. Iar datorită aminoacizilor, oul își aduce aportul în refacerea țesuturilor osoase și musculare și reglează nivelul de zahăr.