Legea 127/2019 va aduce nouă modificări importante în sistemul de pensii.

Modificările pe care le va aduce noua lege a pensiilor

În primul rând, românii se vor putea pensiona mai devreme dacă îndeplinesc anumite condiții, întrucât în noua lege pensia anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă.

De asemenea, pensia anticipată va putea fi cumulată cu veniturile din salarii realizate în baza unui contract individual de muncă. În prezent, persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot să muncească în baza unui contract individual de muncă.

O altă schimbare extrem de importantă este faptul că fiecare român va beneficia de cel puțin pensia minimă, chiar și în cazul în care pensia cuvenită este mai mică.

Totodată, stagiul minim de cotizare se va constitui doar din perioadele în care s-a plătit contribuția de asigurări sociale. Perioadele asimilate nu intră în stagiu minim de cotizare.

Noua lege mai prevede că când se va stabili pensia pentru limita de vârstă, va fi luată în considerare și perioada de masterat și doctorat.

De asemenea, se vor comunica angajatorilor în format electronic informații privind emiterea deciziei de pensionare, rezolvând astfel problema încetării contractelor de muncă în cazul pensiilor cu reducerea vârstei de pensionare.

Trebuie precizat însă faptul că decizia de pensie se comunică la solicitarea angajatorului și nu din oficiu!

Totodată, persoanele care doresc să se asigure facultativ se vor putea asigura și retroactiv pe o perioada de 5 ani.

Noua lege mai prevede și că persoanele invalide pensionate, indiferent de gradul de invaliditate, vor putea să desfășoare activitate conform capacității de muncă diminuate.

De asemenea, casele de pensii vor putea solicita angajatorilor să prezinte documentele în baza cărora au eliberat adeverințele privind stagiile de pensii. Refuzul de a comunica aceste documente în termen de 30 de zile constituie contravenție ce se sancționează cu amendă în cuantum de 2-3 salarii de baza minime brute pe țară.

Ce salariu trebuie să ai pentru a primi o pensie de 2.500 de lei?

În prezent, există posibilitatea de a solicita de la Casele Județene de Pensii un buletin de calcul al pensiei, care oferă informații precise despre suma pe care o vom primi atunci când ne vom retrage din câmpul muncii.

De exemplu, potrivit simulărilor, la un salariu brut de 4.000 de lei, care se traduce aproximativ într-un salariu net de 2.400 de lei, dacă ieșiți la pensie în 2033 și nu ați cotizat la pensiile private obligatorii, veți primi o pensie medie de 1.250 de lei.

De asemenea, la un salariu brut de 6.000 de lei, dacă ieșiți la pensie peste 10 ani, nu veți primi mai mult de 1.870 de lei ca pensie. Abia la un salariu brut de 8.000 de lei, care se traduce într-un salariu net de aproximativ 4.700 de lei, pensia estimată pentru anul 2033 ar fi de 2.500 de lei.