Orice persoana fizica majora, rezidenta sau nerezidenta in Romania poate solicita deschiderea unui cont curent (sau la vedere cum mai este numit), in lei sau valuta, pe numele sau. Conturile curente sunt folosite pentru realizarea operatiunilor de incasari si plati si pot fi deschise foarte simplu si rapid, la oricare din filialele unei banci care este prezenta in Romania. Singurul document cerut este, in cazul unui client rezident, cartea de identitate, iar in cazul unui client nerezident, pasaportul. Atentie, insa, ca ridicarea de numerar din contul dumneavoastra este restrictionata in cazul unor banci, in sensul ca operatiunea respectiva poate sa aiba loc doar de la sucursala unde a fost deschis contul plus cel mult una, doua sucursale, desemnate in momentul deschiderii respectivului cont. La semnarea formularului cu specimene de semnaturi, necesar pentru deschiderea contului, pot fi numite si alte persoane care au dreptul sa semneze in numele posesorului. Aceste persoane pot avea dreptul de a face operatiuni in contul posesorului, fie individual, fie impreuna cu posesorul, ceea ce le permite sa semneze retrageri si plati de sume din cont, precum si ordine de plata programate. Pentru cei care ruleaza afaceri individuale sau doresc sa faca diverse cheltuieli, exista posibilitatea crearii de sub-conturi pe langa contul principal. In privinta extraselor de cont, se poate opta fie pentru primirea la o adresa specificata bancii in prealabil, fie pentru ridicarea lor de la
unul din ghiseele bancii.
In cazul unei persoane juridice, numarul documentelor necesare deschiderii unui cont curent creste. Astfel, pentru societatile comerciale cu capital majoritar privat, cu capital de de stat, pentru regii autonome, companii si societati nationale, in general, sunt cerute urmatoarele acte : actul constitutiv (statut, contract de societate); autorizatia de functionare in Romania, eliberata de autoritatile competente pe perioade determinate (numai in cazul persoanelor juridice straine rezidente in Romania); codul fiscal si certificatul de inregistrare fiscala la DGFPCFS; certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului; hotararea organului competent, potrivit actului constitutiv, care confirma dreptul conducatorului societatii sau al reprezentantilor acestuia de a dispune de cont sau actul de numire a directorului; fisa specimenelor de semnaturi purtand amprenta stampilei societatii si lista persoanelor delegate; acte aditionale, procese-verbale si cereri de mentiuni aferente oricaror modificari intervenite; iar in cazul persoanelor juridice straine nerezidente: autorizatia de functionare din tara de origine, in original si copie tradusa, legalizata; statutul firmei, in copie tradusa si legalizata; imputernicirea acordata reprezentantului firmei in Romania, in original si copie tradusa, legalizata; scrisoare cu antetul firmei prin care se solicita deschiderea contului; fisa cu specimene de semnaturi.
Taxa de deschidere de cont este cuprina intre 0 lei si 50.000 lei in cazul persoanelor fizice si de 0 lei – 1.000.000 lei pentru persoanele juridice, iar suma minima ce trebuie depusa in cont in momentul deschiderii contului este de 0 – 100.000.000 lei, atat pentru persoanele fizice cat si pentriu cele juridice.
Banii circula anevoie intre banci
In cazul in care se doreste realizarea unor transferuri de bani din contul curent, acestea se efectueaza pentru toate bancile, in conformitate cu Regulamentul nr. 10/94 al BNR. Astfel, transferul fara numerar, pe suport de hartie, se poate realiza in aceeasi zi pentru clientii cu cont la aceeasi banca, sau la intervale de trei – maximum cinci zile, pentru circuitele intra- si inter-judetene. In cazul Bancii Transilvania, transferurile catre un alt client al acestei banci se fac instantaneu.
De mentionat ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2002, toate conturile in valuta tarilor din Uniunea Europeana vor fi transformate, automat, in conturi in euro. Majoritatea bancilor vor realiza aceasta operatiune gratuit.
Detinerea unui cont (nume asimilat in general contului curent) la o banca, reprezenta cu opt-zece ani in urma faptul ca posesorul acestuia ajunsese la un nivel al veniturilor care il scutea de grija zilei de maine.
In prezent, numarul posesorilor de conturi bancare a crescut foarte mult, atat datorita numarului mare de firme mici si mijlocii, care au aparut incepand cu 1990, cat si datorita politicii majoritatii bancilor de a crea noi servicii destinate clientelei formate din persoanele fizice (vezi conturile de carduri, conturi asociate cardurilor si care reprezinta un anumit tip de cont curent, conturile de pensii etc.).
Aproape una din trei persoane din mediul urban are (acces la) un cont bancar sau detine o carte de debit/credit la o banca, se arata intr-un studiu realizat in cursul lunii septembrie 2000 de catre compania de consultanta Daedalus. Ardealul este regiunea cu incidenta cea mai mare de persoane care au deschis – sub o forma sau alta – un cont bancar. Barbatii au o inclinatie mai mare spre a depune banii in-
tr-un cont bancar, comparativ cu femeile. Pe masura ce venitul si educatia cresc, tendinta de a avea un cont bancar creste. Spre exemplu, dintre persoanele cu varsta peste 25 de ani, din mediul urban (localitati mai mari de 50.000 de locuitori) cu educatie medie si peste medie (liceu, postliceala, facultate, postuniversitara) si cu venituri medii si mari (peste 125 USD/luna pentru persoane singure, peste 100 USD/luna/membru pentru persoane casatorite fara copii, peste 75 USD/luna/membru pentru persoane casatorite cu copii), 26,3% detin un cont curent personal, 17,1% carte de credit sau carte de debit, care ofera facilitati de credit, 11,2% carte de debit si 26,3% au facut un depozit bancar.
Cum se deschide un cont curent
8 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 noiembrie 2001, 14:00
Orice persoana fizica majora, rezidenta sau nerezidenta in Romania poate solicita deschiderea unui cont curent (sau la vedere cum mai este numit), in lei sau valuta, pe numele sau. Conturile curente sunt folosite pentru realizarea operatiunilor de incasari si plati si pot fi deschise foarte simplu si rapid, la oricare din filialele unei banci care este prezenta in Romania. Singurul document cerut este, in cazul unui client rezident, cartea de identitate, iar in cazul unui client nerezident, pasa
Etichete: arhiva,
cazul,
cont,
curent
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook