Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că deficitul bugetar pe primele două luni ale anului este rezultatul contractelor de pe luna decembrie. Potrivit calculelor, este pentru prima dată când se îndeplineşte planul la colectarea sumelor la buget.
”Am discutat cu premierul, este vorba de plăţile care s-au făcut la începutul anului, care veneau pe contractele din luna decembrie şi un lucru bun în această chestiune, pentru că aici vin datele de la Ministerul de Finanţe, sunt colectările la buget, iar pe sumele colectate rezultă foarte clar că este prima dată când se îndeplineşte planul. Ştim că nu are legătură dar există totuşi o compensare între cele două”, a declarat preşedintele PNL.
Cică a declarat că este necesar de urmărit evoluţia pe următoarele luni. Fostul premier a comentat și pe marginea riscului să se ajungă la un deficit de 7%.
”Dacă ajunge la 7%, va fi complicat să îl gestionăm. Nu e vorba doar ce se întâmplă anul acesta, pentru că situaţia financiar bugetară din 2024 impactează pe ceea ce urmează să se întâmple anii viitori”.
România, deficit bugetar de 28,99 miliarde de lei
Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit de 28,99 miliarde lei. Este echivalentul a 1,67% din PIB, în comparație cu deficitul de 17,04 miliarde lei, echivalentul a 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.
Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a înregistrat suma de 7,89 miliarde lei. Asta reprezintă 0,45% din PIB. Această cifră indică o creștere de aproape trei ori a deficitului bugetar în luna februarie.
Veniturile totale au atins suma de 86,67 miliarde de lei în primele două luni ale anului 2024. Acestea au înregistrat o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această evoluție pozitivă a veniturilor a fost susținută în principal de creșterea încasărilor provenite din contribuțiile de asigurări, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize.
Conform datelor publicate de minister, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 115,66 miliarde de lei au înregistrat o creștere nominală de 27,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile pentru anul 2024 au înregistrat o creștere de un punct procentual față de aceeași perioadă a anului 2023. Acestea au crescut de la 5,7% din PIB la 6,7% din PIB.
În ceea ce privește veniturile, încasările din impozitul pe salarii și venit au însumat 7,74 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 8,1% față de anul precedent. Mai multe puteți citi aici.