Nimic nu îi bucură pe cei mici mai mult decât o supă caldă cu mulți tăieței sau o porție mare de paste cu sos și mozzarella pe deasupra după ce s-au jucat toată ziua. Mmmm… parcă și ție ți-am făcut poftă, nu?  Dacă vrei să te apuci de gătit, dar nu ai vrea să mergi până la magazin de teama virusului, nicio problemă! Poți face chiar tu pastele acasă, ai nevoie de doar două ingrediente pe care sigur le ai mereu în bucătărie. Ești gata? Să-ncepem!

Ingrediente pentru tăițeii de casă

La prepararea pastelor de casă avem nevoie de ouă și făină. Vezi? Ți-am spus noi că sigur ai deja tot ce ai nevoie în casă. Procesul de preparare este simplu, însă trebuie să fii puțin îndemânatică… Dacă nu crezi că te-ai descurca, relaxează-te! Îi poți ruga pe copii să te ajute, doar nu degeaba fac lucru manual la școală, nu? În felul acesta vei termina treaba mai repede și vei avea parte de timp de calitate cu cei mici, așa făceau mamele în trecut. Nimeni nu cumpăra tăiețeii sau pastele din magazin.

„La 14 ani eram deja declarată socăciţă în sat. Mergeam, alături de femeile bătrâne, să gătim când erau nunţi, ori alte evenimente unde se prepara mâncare pentru mai multe persoane. Desigur, supa de pui era nelipsită de la orice masă, însă nimeni nu cumpăra fidea, ci se preparau «pături», cum se numeau foile de aluat din care tăiam fideaua. Făceam zeci de astfel de foi, le îndindeam cu un făcăleţ până când ajungeau doar o foaie subire”, spune o băimăreancă ajunsă la vârsta de 49 de ani pentru adevărul.ro.

Din dorința de a retrăi amintirile frumoase din trecut, aceasta și-a împărtășit reţeta cu noi. Nu este nevoie să fii un chef bucătar pentru a o putea realiza. E simplă. Ai nevoie doar de un ou şi 100 de grame de făină.

Mod de preparare paste de casă

Pune cele 100 de grame de făina într-un vas, iar în mijloc sparge oul. Amestecă bine cu mâna sau cu robotul de bucătărie, până când devine o cocă.

„Acum se foloseşte robotul de bucătrie şi în câteva minute e frământat aluatul, dar cu mâna ia ceva mai mult, cam 15 – 20 de minute”, spune băimăreanca.

După ce l-ai frământat, lasă aluatul să se „aşeze”, apoi întinde-l cu un făcăleţ. Pentru a nu se lipi de făcăleţ, cerne puțină făină albă, ori de câte ori este nevoie. Continuă să întinzi aluatul până devine subțire. Pentru a-ți fi mai ușor, împarte aluatul în mai multe bucăți mici. De unele te poți ocupa tu, de altele copiii. După ce ai terminat, taie aluatul la dimensiunea dorită.

„Pentru supă, o tăiam pătrăţele mici, iar pentru laşte, făceam tăiei laţi, de 1-2 centimetri şi lungi, ca şi spaghetele. Cu brânză şi slănină prăjită ori cu brânză şi smântână erau incredibil de bune”, a spus femeia din Maramureș.

După ce le-ai tăiat, lasă pastele la uscat. Dacă sunt bine uscate, pot fi păstrate mai mult timp în pungi de hârtie.