Mihaela Bilic a explicat într-o postare realizată pe pagina de socializare ce trebuie să facem pentru a obține clătite delicioase. În primul rând, clătita perfectă are nevoie de odihnă, spune ea.
Cine spune că nu-i plac clătitele, minte
De asemenea, aceasta spune că „cine spune că nu-i plac clătitele” minte sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat, subliniază Mihaela Bilic.
„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Specialista ne-a explicat apoi cât trebuie să lăsăm aluatul la odihnit. Totul depinde de ingredientele pe care le folosim, spune ea.
De exemplu, pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 minute – o oră.
Pentru făina integrală, timpul de așteptare este de 2 ore. În schimb, pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timpul de repaus 3 ore.
Un alt detaliu important este că aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, ci nu la frigider.
Medicul nutriționist a oferit un sfat și pentru cei care n-au răbdare
Mai apoi, specialista a oferit un sfat și pentru cei care n-au răbdare. Mai precis, putem face aluatul cu lapte călduț atunci când nu avem răbdare. Căldura accelerează hidratarea amidonului. Astfel, timpul de așteptare se reduce la jumătate.
Ca să evităm riscul de cocoloașe, putem folosi mixerul. În acest fel, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged.
Cât despre prăjit, spune ea, tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei. Astfel, clătitele nu se lipesc.
„Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged.
Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place”, a conchis medicul nutriționist.
Amintim că delicioasele clătite trebuie gătite lent, la foc mic. În acest fel, exteriorul lor va fi maro-auriu și vor avea o consistență moale, pufoasă, delicioasă.
Odată pus aluatul de clătite în tigaie, în forma dorită, la foc cât mai scăzut, prăjiți clătita pe o parte, timp de doar două minute. După ce a devenit maro-aurie, o puteți întoarce și pe cealaltă parte.
Postarea specialistei a înregistrat mii de reacții și sute de comentarii.