Cum se face indexarea pensiilor?
Cum se face indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025? Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS, în care a anunțat că dosarele de pensie contestate vor fi supuse unei noi analize pentru a revizui deciziile luate anterior.
De asemenea, fostul ministru a detaliat procesul de indexare ce va avea loc anul viitor, menționând și numărul persoanelor care vor rămâne cu aceeași valoare a pensiei.
Marius Budăi a declarat că dosarele vor fi preluate fizic și verificate, iar apoi se va aplica sistemul de calcul pentru recalcularea pensiilor.
El a explicat cum se va realiza indexarea de la 1 ianuarie, menționând că estimările sugerează o creștere de 10,4%, procent bazat pe inflația din anul 2023.
Budăi a adăugat că va fi luată în considerare și creșterea reală a salariului mediu brut pe țară pentru a finaliza procesul.
Valoarea punctului de referință va fi indexată și ulterior înmulțită cu totalul punctelor realizate.
Din rândul celor care au rămas cu pensiile la aceeași valoare după recalculare, 17,5% vor beneficia de indexare la începutul anului, în timp ce 4,4% vor avea pensiile neschimbate.
„Se vor lua dosarele fizic în față, se vor verifica preluările, după care se va efectua sistemul de calcul. Se va recalcula efectiv pensia. Cum se va face indexarea de la 1 ianuarie? Spune doamna ministru că estimările arată că am avea 10,4%. Procentul de 10,4% este dat de inflația cunoscută pentru anul 2023. Vom vedea și creșterea reală a salariului mediu brut pe țară pentru a avea procesul final. Se indexează valoarea punctului de referință. Se va înmulți ulterior cu totalul punctelor realizate. Din marea majoritate a celor care au rămas cu pensiile la aceeași valoare după recalculare, 17,5%, peste 13,5% vor cunoaște indexarea de la început de an. Avem și 4,4%, pensiile lor vor rămâne la aceeași valoare”, a declarat Marius Budăi.
Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare?
Daniel Baciu a declarat la TV că sub 100.000 de pensionari nu au primit încă deciziile lor. El a asigurat că aceste documente vor fi livrate până la sfârșitul lunii.
Directorul Casei Naționale a afirmat că progresul lucrărilor este conform planului. El a precizat că toți pensionarii ar trebui să primească deciziile și drepturile corespunzătoare lunii septembrie până la sfârșitul lunii curente.
El a menționat că au rămas în faza de calcul acele decizii mai complicate, care necesită o atenție sporită. Acestea includ dosare complexe, cu mai multe recalculări și cazuri legate de grupări speciale.
„Da, am numărul pe fiecare județ, avem sub 100 de mii. Le-am transmis că până la finalul acestei luni toate deciziile să fie transmise. Pensionarii să vadă exact cât au pensia recalculată. Suntem în grafic, trebuie că până la final de luna toți pensionarii să primească aceste decizii cu drepturile aferente lunii septembrie. E vorba de acele decizii mai grele care necesită atenție, dosare complexe, cu mai multe recalculai, dosare cu grupe.
Undeva sub 100 mii decizii avem până acum și până la final de luna transmitem cu tot cu drepturile restante cu dată de 1 septembrie. În paralel avem o formă a aplicației informatice, pentru pensionarii care au optat pentru pensie de la 1 septembrie. intrările noi, avem o formă, este în testare, testăm cazurile cele mai grele. La final de luna să finalizăm absolut toate testările. Ulterior să emitem deciziile pentru pensionarii noi”, a declarat Baciu pentru sursa menționată