Cum se face Shakshuka cu Feta. Shakshuka (sau shakshouka) este un fel de mâncare pentru micul dejun și brunch, care se pregătește în special în zona mediteraneană. Este foarte popular mai ales în țări precum Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Israel, Libia, Arabia Saudită, Iordania, Liban și Siria.
Un sos pe bază de roșii este pregătit din bucăți de roșii proaspete, ceapă, usturoi, ardei și ulei. Condimente precum chimenul se adaugă de obicei în acest preparat, ia la final se adaugă ouăle. Brâza feta este doar punctul culminat al acestui preparat atât de gustos.
Feta este doar cireașa de pe tort în această rețetă de shakshuka. Încercați să adăugați un strop de zeamă de lămâie, înainte de a servi acest preparat fierbinte!
Shakshuka este, practic, numele felului de mâncare pentru ouă în sos de roșii, scrie Feelgoodfoodie.
Fiecare regiune pretinde că a inventat Shakshuka
Fiecare regiune pretinde că a inventat Shakshuka și fiecare gospodărie face „adevăratul” Shakshuka!
Israelienii pretind că ei au inventat shakshuka, fiind un fel de mâncare pentru micul dejun israelian în țări precum India.
Adevărul este că Shakshuka aparține mai multor țări, fiind totuşi originară din nordul Africii, iar restul lumii a adoptat acest fel de mâncare delicios la micul dejun.
Timp de gătire: 20 minute – 2 porții
Gătiți sosul de roșii.
După ce ceapa și ardeii se înmoaie, adăugați usturoiul și roșiile date pe răzătoare.
Puteți folosi și roșii proaspete dar și cele conservate funcționează foarte bine în această rețetă, deoarece îi dau o anumită consistență.
După ce ați adăugat roșiile, presărați adăugați condimentele. Puteți folosi părți egale de chimen, boia de ardei și coriandru. De asemenea, puteți adăuga coriandru, chimen, fulgi de ardei roșu, pudră de chili și chiar zahăr, dacă vreți să luați din aciditate roșiilor.
După ce ați adăugat și condimente în tigaia cu sosul de roșii, lăsați să fiarbă timp de 10 minute. Trebuie să te asiguri că sosul seamănă cu o tocană și nu curge. Acest lucru va ajuta și la menținerea ouălor, astfel încât să nu le transformați în omletă.
Când aveți o consistență asemănătoare tocanei, puteți adăuga feta.
Adăugați ouăle și lăsați pe foc alte 5-6 minute
Acum este partea distractivă! Creați 5-6 „cuiburi” cu o lingură de lemn, în funcție de cât de mare este tigaia. Apoi, spargeți cu grijă ouăle în acele cuiburi.
Cât timp trebuie gătită Shakshuka cu feta va depinde de cât de moi vă plac ouăle.
Important este să lăsați albușurile să se întărească, iar apoi puteți să le scoateți când gălbenușul este făcut așa cum doriți.
În final, presărați coriandru. Puteți să mâncați Shakshuka direct din tigaie și să folosiți pâinea pentru se înmuia în timp ce mâncați.
Sfaturi pentru a face Shakshuka cu feta
Nu vă faceți griji că tăiați totul mărunt. De fapt, nici nu trebuie să vă obosiți să tăiați legumele foarte mărunt, pentru că se vor înmuia.
Adăugați feta după ce ați gătit sosul pentru a preveni să nu devină portocaliu.
Lăsați sosul să fiarbă și să se îngroașe bine înainte de a adăuga ouăle. Când adăugați pentru prima dată roșiile conservate, se vor separa de lichid.
Aveți grijă ca sosul să nu scadă prea mult pentru că poate duce la lipirea roșiilor de tigaie.