Cum se fentează sancțiunile occidentale. S-a aflat ce fac rușii și chinezii

Sursă: Dreamstime

Rusia și China au găsit o soluție pentru a evita taxele și sancțiunile. Cele două state desfășoară comerț cu cupru deghizat sub formă de deșeuri. În acest fel, atât exportatorii, cât și importatorii puteau beneficia de tarifele vamale diferențiate aplicate la deșeurile și sârma nouă de cupru.

Grupul Russian Copper Company (RCC) și mai multe firme chineze au găsit o modalitate de a evita taxele și sancțiunile occidentale. Ele s-au folosit de comerțul cu sârmă nouă de cupru. Aceasta era declarată în documente drept deșeuri, conform mai multor surse apropiate acestui dosar, citate de Reuters.

Conform acestor surse, sârma de cupru era mărunțită în regiunea izolată Uigură, de către un intermediar. Se proceda astfel pentru a face dificilă distingerea dintre deșeurile de cupru. În acest fel, atât exportatorii, cât și importatorii puteau beneficia de tarifele vamale diferențiate aplicate la deșeurile și sârma nouă de cupru.

Rusia a impus o taxă de export de 7% pentru sârma de cupru

În luna decembrie, Rusia a impus o taxă de export de 7% pentru sârma de cupru, nivel sub tariful de 10% aplicat la deșeuri. De asemenea, importurile de sârmă de cupru în China sunt taxate cu 4%. Taxele nu se aplică importurilor de deșeuri de cupru din Rusia.

Vânzările de sârmă nouă de cupru, disimulate sub formă de deșeuri, începând din luna decembrie, sunt aduse la lumină și de discrepanțele dintre datele vamale chineze și cele rusești. Datele chineze indică faptul că țara asiatică a importat semnificativ mai multe deșeuri de cupru din Rusia începând din luna decembrie. Datele rusești arată că exporturile de deșeuri de cupru către cel mai mare partener comercial sunt nesemnificative.

SURSA FOTO: Pexels

Administrația Vamală din Rusia nu vrea să ofere date cu privire la exporturile externe

Administrația Vamală din Rusia a fost solicitată să ofere clarificări cu privire la aceste discrepanțe. Ea  a transmis că „Serviciul Vamal nu furnizează, temporar, date cu privire la schimburile comerciale externe”. Autoritățile de la Moscova au încetat să divulge cifrele referitoare la schimburile comerciale începând din luna aprilie 2022. S-a întâmplat la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina.

În același timp, grupul rus RCC, care se confruntă cu sancțiuni occidentale, a precizat că livrează produse exclusiv către alte companii ruse și a refuzat să ofere alte comentarii.

China a devenit o destinație importantă pentru companiile rusești care doresc să continue să-și exporte produsele. Acest lucru s-a petrecut după ce Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei din Ucraina. Totodată, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni companiilor chineze care sprijină eforturile de război ale Rusiei în Ucraina.

Mărunțirea sârmei noi de cupru este mai greu de identificat și urmărit

Mărunțirea sârmei noi de cupru reprezintă o modalitate de a masca materialul nou, care arată foarte diferit de deșeurile de cupru folosite anterior. În plus față de stimulentele financiare create prin evitarea taxelor, materialul mărunțit este mai greu de identificat și urmărit. Acest lucru îl face mai ușor de vândut către producătorii chinezi de cabluri de cupru.

Teoretic, nu există obstacole juridice care să împiedice China să achiziționeze metale de la companiile rusești, conform sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, producătorii sunt reticenți în a furniza fonduri Rusiei. Teama lor este legată de posibilele repercusiuni asupra afacerilor lor. Sancțiunile pot implica, de asemenea, dificultăți în procesarea plăților și obținerea de noi împrumuturi. Sursele citate de Reuters au indicat că unele companii chineze au înființat echipe noi Acestea au în vizor să gestioneze afacerile lor legate de Rusia.