Cum se gătește corect peștele? În ce tavă trebuie să îl gătim neapărat

peste

SURSA FOTO: Dreamstime

Peștele rămâne unul dintre alimentele pe care medicii și nutriționiștii îl recomandă în orice situație. Indiferent dacă vrem să dăm jos câteva kilograme sau să găsim alternative sănătoase la alte tipuri de carne, peștele este întotdeauna inclus pe lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din dietă.

Carnea de pește este o sursă nemaipomenită de acizi grași esențiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine și minerale.

Toate diferă însă de tipul de pește ales. De la păstrăvul cu gust dulce până la deliciosul somon, există o varietate de soiuri de pește, așa cum există și modalități infinite de a le pregăti. Un lucru este sigur: majoritatea celor care prepară pește acasă optează să-l facă la cuptor. Peștele gătit la cuptor este mult mai sănătos și nici nu ne umple chiuveta de vase murdare.

Potrivit Tastintable, una dintre cele mai sănătoase metode de preparare a peștelui, pentru că astfel își păstrează toți nutrienții, rămâne cea a cuptorului.

În mod clar, peștele preparat la cuptor se face mai repede (majoritatea tipurilor de pește sunt de obicei gata în mai puțin de 10 minute).

Dacă însă nu ați copt pește în ultima vreme, s-ar putea să vă întrebați care este cel mai bun tip de tavă care ar trebui folosit.

Tava din sticlă reține bine căldura și ajută la gătirea uniformă a peștelui

Există trei tipuri de vase de copt pe care mai toată lumea le are în bucătărie: de inox, de aluminiu și din sticlă.

Deși am putea crede că aceste materiale sunt destul de interschimbabile când vine vorba de coacerea unor produse – de la brioșe la friptură, de la blatul de tort, până la cartofi, conform site-ului Bon Appétit tăvile din inox sau aluminiu sunt bune pentru pâine sau prăjituri, în timp ce vasele din sticlă sunt cele mai potrivite pentru lasagne, budinci și pește.

Metalul poate reacționa cu ingrediente acide, schimbând aromele

Dacă metalul este un conductor și se încălzește (și se răcește) rapid, sticla este un izolator. Asta înseamnă că se încălzește încet, reține bine căldura și se răcește treptat. Dacă această proprietate poate însemna o căldură prea mare pentru deserturi și alte produse de patiserie, este ideală pentru pește, care astfel beneficiază de căldura uniformă a sticlei.

De asemenea, în timp ce metalul poate reacționa cu ingrediente acide, schimbând aromele, sticla nu o face. Asta înseamnă că puteți pune linișit peștele ales în tavă, alături de roșii, suc de lămâie, ulei măsline și alte condimente, fără să vă faceți griji cu privire la reactivitatea metalului.

Așadar, data viitoare când vreți să preparați la cină pește, căutați în cămară vasul de sticlă, și nu tava din inox!