Sunt foarte multe tipuri de pește care conțin mercur. Acesta face parte din categoria metalelor grele și poate deveni în orice moment un real pericol pentru organismul uman. Cum se manifestă însă intoxicația cu mercur?
În varianta organică, mercurul nu este un pericol pentru organism, însă atunci când este transformat de culturile bacteriene în metilmercur, beneficiile sale se modifică.
În general, mercurul se regăsește într-o multitudine de sortimente de pește, dar și fructe de mare. Deși cazurile de intoxicație cu mercur sunt destul de rare, studiile au demonstrat că între 5-10% dintre americani au în organism un nivel mare de mercur, din cauza consumului excesiv de pește.
Printre sortimentele de pește care conțin cea mai mare cantitate de mercur se numără tonul, macroul, peștele spadă, dar și rechinul.
De cealaltă parte, tipurile de pește care prezintă cele mai mici riscuri din punct de vedere al intoxicației cu mercur sunt somonul și codul, dar și păstrăvul de acvacultură, aflat într-un mediu protejat.
Persoanele sensibile la consumul de pește
Totodată, trebuie menționat faptul că, cele mai sensibile persoane la consumul de pește sunt femeile însărcinate, cele care alăptează, dar și cele care își doresc să rămână însărcinate.
De asemenea, și copii sunt sensibili la consumul de pește, iar în acest sens se recomandă un consum atent monitorizat, pentru a nu exista un exces.
În ceea ce privește diagnosticul corect, conform Doctorulzilei.ro, intoxicația cu mercur se depistează exclusiv prin efectuarea analizelor de sânge și a urinei.
Simptomele intoxicației cu mercur sunt și ele destul de complexe, ceea ce le face dificil de descifrat. Mai exact, sunt cazuri în care o persoană nu își dă seama neapărat de acest lucru.
Simptomele intoxicației cu mercur
Printre cele mai grave se numără apariția problemelor respiratorii, adică o acumulare de mercur la nivel pulmonar. Un al doilea simptom este tremurul, lipsa echilibrului, probleme de coordonare, sau slăbiciunea musculară.
De asemenea, există cazuri în care intoxicația cu mercur se manifestă la nivel neurologic. Mai exact, expunerea la mercurul elementar prin inhalarea vaporilor de mercur poate afecta creierul și sistemul nervos.
În acest sens, persoanele se pot confrunta cu dureri de cap, amețeli, iar în cele mai grave cazuri cu declinul funcțiilor cognitive și chiar și cu pierderea vederii.
Cei care se confruntă cu unul dintre aceste simptome trebuie să meargă rapid la medic și să își facă un set de analize pentru a afla dacă este vorba sau nu despre o intoxicație cu mercur.