Cercetările recente ar putea să vă ajute să faceți diferența dintre Omicron și o răceală, potrivit ziarului The Independent.
Cercetări făcute în Norvegia au analizat modul în care Omicron îi afectează pe cei complet vaccinați. Studiul a analizat 111 participanți la o petrecere, unde apăruse un focar Omicron. 89% dintre participanți făcuseră două doze de vaccin.
Astfel s-a observat că 66 dintre participanți au avut cu certitudine Covid-19, în timp ce 15 au fost considerate „cazuri posibile”. Descoperirile publicate în jurnalul de boli infecțioase și epidemiologie Eurosurveillance au arată că au fost identificate opt simptome-cheie experimentate de grupul de tineri care au fost la petrecere și care erau complet vaccinați, scrie Hulldailymail.
Tusea, oboseala, durerea în gât, cefaleea, durerile musculare, febra și strănutul
Aceste simptome au fost tusea, curgerea nasului, oboseala, durerea în gât, cefaleea, durerile musculare, febra și strănutul. Dar dintre acestea, tusea, oboseala și curgerea nasului au fost mult mai frecvente în rândul persoanelor vaccinate, febra și strănutul fiind cel mai puțin raportate.
Oboseala și amețelile, noile simptome Omicron
Experții în sănătate au adăugat pe această listă a simptomelor Omicron la persoanele vaccinate și greața. Deși vaccinarea protejează împotriva unor forme grave ale bolii, experții spun că este posibilă o infectare cu Covid-19.
Experții au descoperit, de asemenea, că există două simptome care ar putea acționa ca un semn de avertizare timpurie al infectării cu varianta Omicron – oboseală și amețeli/leșin.
Dr. Angelique Coetzee, președinta Asociației Medicale din Africa de Sud, a perecizat că oboseala a fost unul dintre principalele simptome ale Omicron când varianta a apărut în Africa de Sud.
Cât durează simptomele cauzate de Omicron
Recent, un studiu realizat în Marea Britanie a explicat că simptomele de coronavirus durează mai puțin timp la pacienții infectați cu varianta Omicron decât la cei infectați cu varianta precedentă, Delta. Acest lucru este valabil cel puțin cazul persoanelor vaccinate. Studiul realizat pe baza datelor obținute de aplicația britanică de sănătate publică ZOE a fost publicat în revista medicală The Lancet și arată că varianta Omicron provoacă mult mai puţine cazuri de pierdere a mirosului decât varianta Delta.
Pentru a evalua diferenţele dintre simptomele cauzate de Delta, varianta dominantă în mare parte a anului trecut, şi cele provocate de Omicron, care a depăşit-o ca răspândire pe plan global începând de la sfârşitul anului trecut, cercetătorii britanici au studiat declaraţiile făcute de aproximativ 63.000 de pacienţi, cu toţii vaccinaţi înainte de infectarea lor cu SARS-CoV-2.
În cazul persoanelor care nu făcuseră doza booster, simptomele au avut o durată medie de 8,3 zile în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu 9,6 zile pentru cei infectaţi cu Delta. Diferenţa a fost însă şi mai mare în cazul vaccinării cu doza booster: 4,4 zile de simptome pentru Omicron, comparativ cu 7,7 zile pentru Delta.
Acest studiu a confirmat și periculozitatea mai scăzută a variantei Omicron. Aceasta fusese deja stabilită, dar existau anumite dubii. Oamenii de ştiinţă au vrut să ştie cu clar dacă această variantă este, în sine, mai puţin violentă sau dacă provoacă mai puţine spitalizări şi mai puţine decese pentru că populaţia generală prezintă o rată mai mare de vaccinare decât rata înregistrată în timpul precedentelor variante virale.