Avertisment pentru toți cei care consumă cartofi. Greșeala care te duce pe patul de spital

cartofi, boala rinichi

SURSA FOTO: Dreamstime

Prof. ing. Nastasia Belc ne spune ce greșeală nu trebuie să facem atunci când depozităm cartofii. Aceștia se pot degrada și poate duce la formarea unei substanțe care contribuie la dezvoltarea cancerului.

Cum ar trebui să păstrăm cel mai bine cartofii?

Cartofii sunt o parte esențială a dietei multor români, dar puțini sunt conștienți de importanța modului în care aceștia ar trebui depozitați. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a oferit o serie de recomandări cruciale pentru a preveni degradarea cartofilor și apariția unor potențiale riscuri pentru sănătate.

Pentru a maximiza durata de viață a cartofilor și a menține calitatea acestora pentru o perioadă mai îndelungată de timp, este vital să fie păstrați în locuri umbrite și bine aerisite. Lumina directă și spațiile închise, lipsite de ventilație, accelerează procesele de degradare și pot duce la putrezirea tuberculilor.

Dacă vrei ca aceștia să reziste mult timp și să nu se altereze, încearcă să îi pui într-un loc umbros, ferit de lumina soarelui. De asemenea, ar fi ideal dacă în acel loc ar circula aerul.

O greșeală comună în rândul consumatorilor este depozitarea cartofilor alături de fructe precum merele sau bananele, care emit etilenă, un gaz ce accelerează maturizarea și, implicit, degradarea cartofilor.

De asemenea, este important să nu se spele cartofii înainte de depozitare, deoarece umiditatea reziduală poate favoriza dezvoltarea mucegaiului.

Atenţie unde păstraţi cartofii! / SURSA FOTO: Dreamstime

Nu trebuie depozitați la frigider, la temperaturi sub 8 grade Celsius

Mai mult decât atât, condițiile de depozitare ale cartofilor pot avea implicații serioase asupra sănătății. Experții avertizează că expunerea la lumină și temperaturi inadecvate poate duce la formarea acrilamidei, o substanță care poate contribui la dezvoltarea cancerului.

Dacă sunt expuși la lumină, pe cartofi vor apărea anumite pete verzi care conțin acrilamidă. Aceasta este o substanță cu multiple efecte negative care poate duce la apariția cancerului, a explicat Belc.

Pentru a preveni creșterea nivelurilor de zahăr și formarea acrilamidei, cartofii nu ar trebui depozitați la temperaturi sub 8 grade Celsius, cum ar fi în frigider.

„Atenție la cartofi! Nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider, sub 8 grade Celsius. Cantitatea de zahăr va crește, iar odată gătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare. (…)

Depozitarea în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formării părților verzi care conțin multă acrilamidă”, a spus Nastasia Balc pentru DCMedical.