Cafeaua proaspăt măcinată este cheia unei caști de cafea perfecte. Cafeaua proaspăt măcinată, cu aroma sa inconfundabilă și puternică, poate transforma o băutură mediocră într-un espresso de calitate. Odată ce ați încercat cafeaua proaspăt măcinată, nu veți mai renunța la ea.
Cu toate acestea, modul în care depozitați și preparați cafeaua va face toată diferența. Depozitarea, în mod greșit, a cafelei va aduce în ceașcă o băutură amară, cu gust de vechi.
Nu țineți cafeaua boabe sau proaspăt râșnită la frigider!
Este o concepție total greșită că păstrarea cafelei, boabe sau proaspăt râșnită, la frigider, le va păstra proaspete. Dimpotrivă, vor avea un gust învechit mult mai repede.
Le puteți îngheța, le puteți pune într-un recipient ermetic sau le puteți sigila într-o pungă, dar există o mulțime de factori pe care e bine să îi controlați. Indiferent dacă utilizați o presă franceză sau un espressor, iată cum ar trebui să depozitați cafeaua măcinată, conform experților.
Cum trebuie să fie o cafea bună
Boabele de cafea formează coloana vertebrală a oricărei cafele bune. Cafeaua își începe călătoria spre lume la început sub forma unor boabe plinuțe, roșii sau verzi. Când boabele sunt prăjite, devin maronii. Prăjirea lor scoate în evidență aromele boabelor, în timp ce le deshidratează.
Dacă au un conținut mai scăzut de apă vor rezista mai mult și vor avea un gust mult mai bun atunci când sunt măcinate. Kayla Stavridis, expert barista HQ, susține că o cafea bună trebuie să aibă „o aromă bogată, robustă: amăreala trebuie să fie plăcută, nu copleșitoare și ar trebui să fie bine echilibrată bine cu aciditatea”.
Când beți o cafea din boabe proaspăt râșnite, ar trebui să observați o notă ușor dulce, fructată sau chiar de ciocolată, în funcție de tipul de boabe folosit. Cu alte cuvinte, dacă nu observați acele note fructate, este fie pentru că folosiți cafea instant, fie pentru că boabele de cafea sunt prea vechi, explică ea.
Cum ar trebui depozitată cafeaua
Râșnirea zilnică a boabelor de cafea nu este întotdeauna la îndemână, așa că este bine să râșniți o cantitate mai mare. Cu toate acestea, dacă nu va fi depozitată corespunzător, nu va avea un gust bun, chiar și la câteva ore după măcinare. Trebuie să o protejați de lumină, umiditate și căldură.
Acești trei factori-cheie pot modifica aromele preparatului și pot irosi boabele de cafea, deoarece accelerează reacția dintre boabele de cafea și oxigenul din aer. Ar trebui să vă păstrați boabele de cafea și cafeaua râșnită în aparatul de cafea, la congelator sau pur și simplu în dulap.
Nu trebuie să păstrați cafeaua în frigider! Mulți oameni o fac, considerând că temperatura mai rece va încetini procesul de oxidare. Temperatura frigiderului este perfectă pentru condens, iar asta va duce la umezirea cafelei.
Pe măsură ce absorb apa, chiar dacă pachetul este sigilat, boabele de cafea vor începe să aibă un gust vechi, puțin prăfuit, nu unul aromat și puternic. Cafeaua începe să-și piardă din aromă de îndată ce este măcinată, așa că cel mai bine este să o consumați cel mult la 30 de zile de la râșnire.