Cum se păstrează florile mai mult timp. Secretul pentru a le prelungi viața

flori in vaza

SURSA FOTO: Freepik

Cele mai bune sfaturi ca florile din glastră să dureze mai mult. Păstrarea florilor în vază, după ce le-am adus acasă, cât mai mult timp posibil, nu ar trebui să fie o operațiune dificilă. Cu doar câțiva pași simpli, vă puteți bucura de flori spectaculoase, care poț dura mult mai mult decât v-ați fi așteptat. Iată cum puteți să ajutați florile să arate cât mai bine și să reziste mai multe zile la rând.

Efectuați o tăiere rapidă înainte de a le pune în apă

Folosiți foarfece ascuțite pentru a tăia tulpinile florilor pe care le veți pune în vază la un unghi de 45 de grade. Acest lucru mărește suprafața de absorbție a apei, menținând florile hidratate și sănătoase.

Îndepărtați frunzele suplimentare

Un alt sfat al specialiștilor este să îndepărtați toate frunzele care cad sub linia de plutire a glastrei. Frunzele scufundate în apă pot duce la creșterea bacteriilor, ceea ce poate scurta durata de viață a florilor.

Utilizați vaze curate

Începeți întotdeauna cu o vază curată. Bacteriile reziduale de la aranjamentele florale mai vechi pot dăuna florilor proaspete. Spălați vaza cu apă caldă și săpun și clătiți-o bine înainte de a adăuga apă proaspătă pentru florile pe care le veți pune acum.

Schimbați apa în mod regulat

Florile iubesc apa dulce! Schimbați apa la fiecare două până la trei zile și faceți încă o tăiere a tulpinilor, pentru a le ajuta să absoarbă mai bine nutrienții. Acest pas simplu poate prelungi semnificativ durata de viață a buchetului de flori. Florile au nevoie de apă proaspătă, mai ales pe timpul verii, când este foarte cald.

SURSA FOTO: Dreamstime

Evitați lumina directă a soarelui și căldura

Păstrați vaza cu flori departe de lumina directă a soarelui, orificii de încălzire și orice aparate care emit căldură. Florile durează mai mult în medii mai reci, așa că cel mai bine este să le puneți într-un loc răcoros, cu umbră.

Adăugați nutrienți pentru flori

Cele mai multe buchete vin cu un pachet cu nutrienți pentru flori. Acesta conține de obicei un amestec de zahăr (pentru hrănire), acid (pentru a menține pH-ul apei) și înălbitor (pentru a preveni bacteriile). Dacă nu aveți așa ceva, puteți face o versiune folosind zahăr, suc de lămâie și puțin înălbitor.

Oferiți-le puțină umiditate

Florile iubesc puțină umiditate. Pulverizați ușor buchetul cu apă o dată pe zi pentru a menține petalele proaspete și hidratate. Acest lucru este util în special pentru florile delicate, precum trandafirii și hortensiile.

Îndepărtați imediat florile ofilite

De îndată ce observați că o floare începe să se ofilească, scoateți-o din aranjament. Florile ofilite eliberează gaz etilenă, care poate accelera procesul de îmbătrânire al florilor sănătoase rămase.

Sfaturi suplimentare

Zahărul servește ca sursă de hrană pentru bacteriile bune, care împiedică creșterea microorganismelor dăunătoare în apa din vază. Acest truc simplu ajută la menținerea prospețimii florilor și a aspectului vibrant, permițându-vă să vă bucurați de frumusețea și parfumul lor pentru mai mult timp.

Ca bonus, încercați să adăugați două linguri de oțet alb împreună cu zahărul. Oțetul funcționează și el pentru a preveni creșterea bacteriilor dăunătoare în apă.

Cozile florilor trebuie tăiate aproximativ 2 centimetri, înainte de a fi așezate în vas.

Tăierea se va face oblică, respectând acel unghi de aproximativ 45 grade. La fel de important este instrumentul pe care îl folosiți: cuțitul sau foarfeca trebuie să fie foarte bine ascuțite, pentru a nu strivi codița florii. Nu rupeți cozile, deoarece le veți altera capacitatea de a se hidrata.