Cum obținem un șorici savuros?

Transformarea şoriciului într-un adevărat deliciu culinar poate fi considerată o artă, iar aplicarea unor trucuri și tehnici corespunzătoare poate influența rezultatul final. Respectarea unor reguli stricte este foarte importantă dacă vrem să obținem un şorici special și savuros.

Un aspect deosebit de important este procesul de pârlire a porcului, unde există două opțiuni. Fie folosim paie, fie apelăm la un arzător. Se spune că există o tradiție conform căreia porcul pârlit cu paie va produce un șorici cu o textură mult mai moale, potrivit România TV.

De aici provine cel mai moale șorici

După aceasta urmează etapa de curățare a părului. Curățăm cu lama unui cuțit, până când șoriciul ajunge în stadiul în care pare pregătit să se desprindă de pe slănină. Apoi, porcul este frecat cu sare amestecată cu două căni de apă clocotită.

Trebuie apoi să frecăm cu lama cuțitului până ce șoriciul capătă o nuanță alb-rozalie. Și e bine de reținut că cel mai moale șorici provine de pe burta porcului. În acest caz, procedura de jupuire se face cu două degete, iar ulterior, șoriciul este acoperit cu un strat generos de sare, pregătindu-l pentru consum.

Una dintre modalitățile eficiente de a obține șoriciul moale și delicios constă în a înveli porcul, după ce a fost spălat și curățat corespunzător. Se toarnă apoi apă fierbinte amestecată cu sare peste el și se acoperă cu o pătură groasă.

Scopul este ca apa să pătrundă în șorici și să-l facă fraged. Această procedură se repetă timp de 10 minute, după care șoriciul este curățat meticulos până când capătă o nuanță plăcută de galben.

Secretul șoriciului fraged și gustos

În etapa următoare frecăm șoriciului cu o amestecul de sare, mălai și sânge, asigurându-ne că formăm un strat cât mai fraged. Procesul se finalizează prin spălarea șoriciului cu apă fiartă în cantități generoase.

După tăierea șoriciului, următorul pas este să-l punem într-un borcan de saramură și să-l lăsăm timp de 3-4 zile la frigider. Pentru a prepara saramura folosim 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi, pentru a conferi șoriciului un gust echilibrat și aromat.

O informație mai puțin cunoscută este că pentru a obține un șorici fraged și gustos, îl puteți prăji la flacăra aragazului sau pe grătar. Începeți prin a rade fin șoriciul, curățați-l de excesul de grăsime și fierbeți-l în apă ușor sărată. După fierbere, scurgeți excesul de apă, uscați-l și tăiați-l în bucăți potrivite pentru a fi prăjite pe un grătar încins.