Vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino nu a primit aviz de conformitate, iar cele 400.000 de doze produse nu vor fi folosite în perioada următoare, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale(ANMDM), Marius Savu.
Cu toate că Institutul Cantacuzino a finalizat producţia de vaccin antigripal, pentru cele 400.000 de doze nu exista un studiu clinic de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Pentru a mai putea fi folosite, aceste vaccinuri în valoare de aproape un milion de euro trebuiau să fie livrate către populaţie până în luna martie, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă noua componentă a vaccinului antigripal, în conformitate cu noile mutaţii ale virusurilor care provoacă gripa.
Preşedintele ANMDM a precizat că efectele secundare induse de endotoxine pot da febră, frison şi, în cazuri extreme, şoc anafilactic. Acesta a adăugat că instituţia pe care o conduce a fost anunţată să facă teste când loturile de vaccin erau terminate, moment în care au fost prelevate probe.
'Pe 24 decembrie am constatat că un parametru nu e conform şi nu am eliberat serii. Fiind o decizie foarte importantă, am reverificat de mai multe ori noi, institutul, şi pentru a nu greşi am trimis probe şi în Franţa, unde s-au confirmat rezultatele noastre', a mai declarat Savu pentru Agerpres.
Testele au arătat că nivelul de endotoxine depăşeşte limita impusă de Farmacopeea Europeană.
'Am informat Ministerul Sănătăţii şi am convenit ca cele 400.000 de doze de vaccin antigripal să nu fie utilizate decât în cazul apariţiei unei pandemii, pentru a nu ne prinde nepregătiţi', a mai susţinut Marius Savu.
Conform recomandărilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate şi vor putea fi utilizate numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu.