Dacă vrei să mănânci piersici proaspete și aromate, de ce să nu ai crește un piersic în grădină? Este unul dintre cei mai ușor de cultivat pomi fructiferi. Indiferent dacă le coaceți într-o plăcintă, le adăugați la un cocktail sau le savurați direct din pom – acesta este un fruct pe care nu veți regreta că l-ați cultivat.

În general, experții recomandă să găsiți acel loc în curte plin de soare. Piersicii iubesc soarele și au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare în fiecare zi, potrivit Livingetc.

Cum să creşti piersici în propria curte? Ce recomandă experții în grădinărit

Când sunteți gata să plantați, săpați o groapă de două ori mai lată decât globul rădăcinii.

„Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu – la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, spune experta în grădinărit Allison.

Expertul în grădinărit Tony O’Neill recomandă să plantați copacul la aceeași adâncime în care se afla în containerul de la pepinieră.

„Asigurați-vă că altoirea este deasupra liniei solului, pentru a preveni putregaiul”, adaugă el.

Când se plantează piersicii

Cel mai bun moment pentru a planta piersici este la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, în timp ce sunt încă latenți.

„Acest lucru le oferă un avans, înainte de începerea sezonului de creștere”, adaugă el.

La fel ca majoritatea fructelor, piersicile sunt disponibile în multe soiuri. De aceea, cel mai bine este să știi care este este cel mai bun soi pentru a-l crește în grădină.

Dacă tânjiți după o recoltă bogată de piersici coapte suculente, iată câteva sfaturi de la experți pentru un copac sănătos.

piersici livadă
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se udă

Udarea: Tony recomandă udarea profundă a piersicilor nou plantați pentru a avea rădăcini puternice. Când prinde rădăcini, trebuie udat în mod regulat, mai ales în perioadele secetoase. În acest fel, puteți menține solul umed, dar nu îmbibat cu apă – perfect pentru cultivarea piersicilor.

Mulcirea: sfatul lui Allison pentru un piersic înfloritor este să răspândiți niște mulci în jurul bazei copacului „Acest lucru ajută la menținerea solului umed și împiedică buruienile să se extindă. Un strat de 2-4 cm ar trebui să facă treaba bine”, explică ea.

Tunderea: „Tăiați piersicii anual, la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, pentru a îndepărta lemnul mort sau bolnav și pentru a menține o formă deschisă de centru”, spune Tony. „Acest lucru promovează o bună circulație a aerului și pătrunderea razelor solare, reducând riscul de îmbolnăvire și încurajând producția de fructe”, susține expertul.

Fertilizarea: Cel mai bine este să tratați piersicii cu o doză de îngrășământ echilibrat (10-10-10) pentru a sprijini creșterea sănătoasă și dezvoltarea fructelor. Nu este indicată și supra-fertilizarea, deoarece poate duce la creșterea vegetativă excesivă în detrimentul fructelor.

În plus, de la primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli, trebuie să tratați piersicii cu soluții speciale pentru combaterea lor. După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiați frecvent lăstarii deteriorați și ramurile uscate sau bolnave ale pomilor.