Asasinarea lui Sir David Amess, un parlamentar al Partidului Conservator, în timp ce el se afla printre alegătorii săi din sud-estul Angliei, readuce în discuție riscurile întâmpinate de parlamentari în contextul climatului politic tot mai dur din Marea Britanie.
678 de delicte ale căror victime au fost parlamentari, între anii 2016 – 2020
Moartea violentă a lui Amess pe coasta comitatului Essex survine la cinci ani după asasinarea parlamentarei laburiste Jo Cox, dar de atunci, nivelul urii la adresa reprezentanților aleși ai țării a crescut semnificativ, scrie Financial Times.
Din datele poliției reiese că, între anii 2016 – 2020, s-au înregistrat 678 de delicte ale căror victime au fost parlamentari, dar multe dintre ele nu au fost semnalate.
Pentru unii parlamentari, amenințările cu moartea sau violul au devenit un lucru obișnuit: un asalt zilnic cu mesaje email agresive a dus la instalarea unor sisteme de alarmă în locuințe și, în unele cazuri, la protecția poliției.
Ameninţările violente au plecat, iniţial, de la conflictul din Irlanda de Nord
Începând din anii ‘70 și până prin anii ’90, amenințările violente, care și-au avut obârșia în conflictul din Irlanda de Nord, au devenit tot mai frecvente în politica din Regatul Unit.
Patru parlamentari au fost asasinați, ultimul fiind fostul ministru conservator Ian Gow, mort în urma unui asasinat cu mașină-capcană inițiat de comandamentul provizoriu al IRA (Armata Republicană Irlandeză – n. red.)
Dar violențele au continuat și după aceea. În anul 2000, Nigel Jones, pe atunci deputat liberal-democrat al circumscripției Cheltenham, a fost grav rănit după ce a fost atacat cu o sabie chiar în biroul său din această circumscripție electorală.
Andrew Pennington, un consilier local, a murit în cursul aceluiași atac în timp ce îl apăra pe Jones. Vineri, Jones a declarat că atacurile anterioare ar fi trebuit să atragă mai multe învățăminte.
În 2010, parlamentarul laburist Stephen Timms a fost înjunghiat de două ori în abdomen chiar în circumscripția sa electorală din Londra de către Roshonara Choundhry, un extremist care cerea “răzbunare în numele poporului irakian”.
„Lucruri care erau de neacceptat cu o generație în urmă, acum au devenit ceva obișnuit”
Dar asasinarea lui Cox din 2016, de către un neo-nazist, în circumscripția electorală a acesteia din Bentley-Spen, în comitatul West Yorkshire, reflecta un nou gen de violențe în politica britanică, deseori inițiat și propagat online.
Imran Ahmed, șef al Centrului de Combatere a Urii pe Cale Digitală, o organizație neguvernamentală, a declarat că politica este urmărită într-un mod din ce în ce mai periculos.
“Limbajul, comportamentul și atitudinile din politică și cele îndreptate împotriva politicienilor au devenit tot mai periculoase în ultimii ani – lucruri care erau de neacceptat cu o generație în urmă, acum au devenit ceva obișnuit”, a mai adăugat el.
Astfel de violenţe au loc şi în alte ţări
Dar atacurile la adresa politicienilor din Regatul Unit nu sunt singurele. În 2019, Walter Lübcke, un politician din Kassel, în Germania, a fost împușcat în cap chiar în grădina sa de către un extremist de dreapta.
În 2018, Jair Bolsonaro, devenit acum președinte al Braziliei, a fost înjunghiat în timpul campaniei sale electorale. Răzmerița de pe Colina Capitoliului (Capitol Hill), din ultimele zile ale Administrației Trump. a scos la iveală violența care macină democrația din SUA.
Jacqui Smith, fost ministru de Interne în guvernul laburist, care acum este președintă a Fundației Cox, înființată după asasinarea acesteia, spune că atacurile împotriva parlamentarilor amenință unul dintre principiile fundamentale ale democrației britanice, respectiv, dreptul alegătorilor de a discuta cu parlamentarii aleși problemele de ordin local. “Atacurile online s-au transformat rapid în atacuri reale și terorism”, mai spune ea. “Ține de responsabilitatea fiecăruia să se gândească la felul în care vorbește și în care îi descrie pe politicieni”.
Organizațiile care studiază acest subiect constată că, uneori, alegătorii tratează o problemă dând de înțeles că soluția ar fi reducerea salariilor parlamentarilor, acest lucru reflectând convingerea că niște oameni ca Amess, parlamentarul din Southend West, câștiga cu mult peste salariul lor de bază, de aproximativ £81,932 (pe an, n. red.).
Cu calm, Amess nota în 2021 că este întristat de pericolul crescând semnalat în circumscripția sa electorală.
“Aceste atacuri, devenite tot mai numeroase, au distrus marea tradiție britanică a unor oameni care se întâlnesc într-un mod deschis cu politicienii aleși”, scria el. “Ne declarăm disponibili în fața alegătorilor noștri și avem deseori de-a face cu niște oameni care au probleme mintale – asta i s-ar putea întâmpla oricăruia dintre noi”.