Unii dintre parlamentari si-au recunoscut calitatea de actionari la diverse companii, insa au omis sa faca publice numele firmelor in declaratiile de avere (desi exista un capitol special pentru aceasta). Nu dam exemple, pentru ca ar trebui sa umplem o pagina intreaga cu numele acestor parlamentari. Daca pentru acestia se poate justifica suma aflata in cont, ei fiind totusi implicati intr-o afacere, pentru cei care si-au declinat calitatea de actionar la vreo firma, este mai greu. Un exemplu concludent este Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, care in declaratia sa mentioneaza ca detine 2,5 hectare teren intravilan, 20,27 hectare de teren agricol si 241.525 de euro in cont. si cu toate astea, nici o afacere pe numele sau, ci pe al sotiei, doar 30% din actiunile unei SRL. Ministrul Miron Mitrea are un cont de peste 50.000 de euro, dar nici o afacere pe numele sau sau al sotiei. Lista poate continua.
Exista in Romania mai multe metode prin care poate fi ascunsa identitatea de actionar la o firma. Una dinte cele mai des intalnite este simulatia prin persoane interpuse. Pe romaneste, asta inseamna ca in registrele cu actionarii unei companii este trecuta o persoana (numita si persoana de paie) dirijata din spate de o alta, care detine in fapt controlul asupra entitatii respective. ,,Simulatia prin persoane interpuse este admisa de sistemul juridic din Romania, atata vreme cat nu se urmareste ceva ilicit. Un exemplu de motivatie ilicita ar putea fi incercarea de a se ascundere de creditori,,, explica Stan Tirnoveanu, senior partner la casa de avocatura Calin Zamfirescu si Asociatii. Societatile simulate prin interpunere de persoane se bazeaza pe existenta concomitenta intre aceleasi parti a doua contracte: unul public, aparent, denumit si contract simulat, prin care se creeaza o anumita aparenta juridica ce nu corespunde realitatii, si un altul secret, denumit contrainscris, care corespunde vointei reale a partilor. ,,In contrainscris, partile din contractul simulat arata ca adevaratul beneficiar al acestuia, adevaratii fondatori ai societatii comerciale in speta, este/sunt alte persoane,,, explica Stan Tirnoveanu.
Sistemul romanesc are totusi destul de putine modalitati prin care actionarul unei companii isi poate ascunde identitatea. Asta si datorita faptului ca Romania trebuie sa se aproprie de rigorile Comunitatii Europene privind transparenta actionariatului. ,,In Romania, reglementarea este cat se poate de clara: nu poti inscrie o societate la Registrul Comertului decat cunoscandu-se structura actionariatului. Exista o singura fisura, si aceasta este data de societatile anonime cu actiuni la purtator,,, explica avocatul Stan Tirnoveanu. O astfel de societate se realizeaza prin inscrierea a cinci membri fondatori drept actionari, acestia putand sa transmita mai departe actiunile pe care le detin. Proprietarul actiunilor respective este cel care le detine fizic in mana, chiar daca in Registru este trecut numele celor cinci membri fondatori ai societatii. ,,si la societatile anonime cu actiuni la purtator exista insa un moment al adevarului, si acesta apare o data pe an, cand se iau deciziile in Adunarea Generala a Actionarilor, numele celor prezenti aici putand fi aflat. Insa si in acest caz exista o fisura, adevaratii actionari putand face uz de o operatiune de simulatie prin persoane interpuse,,, continua Tirnoveanu.
Totusi, cea mai utilizata modalitate de ascundere a actionarilor unei companii este data de infiintarea de societati offshore. Acestea isi desfasoara activitatea in afara granitelor nationale ale statului in care firmele respective sunt rezidente, singura conditie fiind sa nu desfasoare nici un fel de activitate economica in statul in care sunt inregistrate. Principalul avantaj al unei astfel de societati este de natura fiscala. Un altul este insa si faptul ca datele privind identitatea actionarilor sau administratorilor nu sunt publice. ,,In mod obisnuit, adevaratul proprietar al companiei numeste actionari fictivi, care vor numi directori fictivi. Acestia acorda proprietarului o procura generala prin care este imputernicit sa incheie orice act sau orice tranzactie in numele companiei respective,,, spune Stan Tirnoveanu. Jurisdictii offshore in Europa se mai gasesc acum in Irlanda, Cipru, Liechtenstein, Guernsey, Insula Man, Jersey, Gibraltar, Ungaria, insa ele difera de la o zona la alta, avantajul confidentialitatii actionariatului avand destul de mult de suferit ca urmare a masurilor luate in ultima vreme. Spre exemplu, in Ungaria si Malta, tari ce urmeaza a adera la Uniunea Europeana, Uniunea a impus restrictionarea confidentialitatii si a secretului bancar. Astfel, divulgarea informatiilor privind identitatea actionarilor poate fi dispusa mai usor decat in cazul Ciprului. Acum, in Ungaria, dar si in Marea Britanie se inregistreaza atat directorii, cat si actionarii, dar in Lichtenstein nu trebuie inregistrati decat directorii.