orasului. "Daca doriti sa ne vizitati, va sugeram sa o faceti mai ales in lunile aprilie-mai, cand sunt inflorite cele peste 35.000 lalele, ocazie cu care se organizeaza expozitia florala "Simfonia lalelelor", manifestare devenita traditionala", se precizeaza pe site-ul primariei Pitesti, in sectiunea Informatii utile. In aceeasi sectiune se mai afla adresa Primariei, numarul de telefon si fax si o adresa de e-mail. Se mai gasesc persoane de contact pentru diferite Directii, prima atestare docum
orasului. „Daca doriti sa ne vizitati, va sugeram sa o faceti mai ales in lunile aprilie-mai, cand sunt inflorite cele peste 35.000 lalele, ocazie cu care se organizeaza expozitia florala „Simfonia lalelelor”, manifestare devenita traditionala”, se precizeaza pe site-ul primariei Pitesti, in sectiunea Informatii utile. In aceeasi sectiune se mai afla adresa Primariei, numarul de telefon si fax si o adresa de e-mail. Se mai gasesc persoane de contact pentru diferite Directii, prima atestare documentara a orasului si adresa Prefecturii. In rest, un cuvant de bun venit pe site in limbile romana, engleza si franceza.
Cu alte cuvinte, pitestenii inca trebuie sa stea la coada la diferite oficii pentru a afla informatii sau pentru a plati taxe. La fel se intampla si cu locuitorii altor capitale de judet. Numai unsprezece primarii din cele 25 ale caror siteuri au fost analizate permit plata taxelor si impozitelor prin intermediul Internetului. Orase mari cum ar fi Constanta, Pitesti, Ploiesti sau Iasi nu ofera serviciul e-taxe, in timp ce pentru locuitorii din Campia Turzii sau Aiud cu acces la Internet, statul la coada este o amintire. Mai mult, craiovenii isi pot plati si amenzile pe site.
Plata electronica a impozitelor se face pastrand confidentialitatea informatiilor personale. Cetatenii trebuie sa completeze o cerere de autentificare in sistem, cerere care se gaseste pe site in cazul unor primarii sau care trebuie ridicata de la sediu in cazul altora. La doua zile dupa depunerea cererii, cetateanul se prezinta la primarie pentru a-si ridica datele de inregistrare, care ii sunt inmanate intr-un plic sigilat. Unele site-uri precizeaza fiecare detaliu. Primaria orasului Sibiu, de exemplu, ii anunta pe contribuabili ca datele de inregistrare trebuie ridicate de la Centrul pentru Informatii Cetateni, camera 15, dupa care este prezentat si programul de lucru cu publicul al institutiei. Nu toate primariile sunt transparente pe Internet. Primaria Botosani, de exemplu, are pe site o fotografie a orasului, un raport „despre starea economico-sociala a Municipiului Botosani”, o casuta de sugestii si un buton pentru e-taxe care nu functioneaza.
In ceea ce priveste posibilitatea de a plati taxele online in Bucuresti, situatia difera de la un sector la altul. Sigur se pot plati taxe prin intermediul calculatorului in sectoarele 1, 2, 3, 4 si 5, cum de altfel scrie si pe siteul fiecarei primarii in parte. Cetatenii din sectorul 6 insa nu beneficiaza de aceeasi posibilitate.
Primaria Campulung Muscel ocupa o sectiune micuta in portalul muscel.ro, in care sunt precizate adresa, numarul de telefon si e-mailul institutiei. Unele site-uri nu fac nici atat. Primaria Ramnicu Valcea are foarte multe informatii legate de mediu pe site, dar nicaieri nu se precizeaza adresa Primariei si nici unde sa-si plateasca impozitele.
Un site eficient are nevoie cel putin de un motor de cautare, de adrese de contact si numere de telefon, de actualizari constante si de o prezentare explicita a diferitelor directii din cadrul primariei si a functiilor indeplinite de acestea.
Bucuresti – www.pmb.ro Nota 10
Contine: sondaje online, declaratii de avere, informatii de contact, hotararile consiliului local, credite de dezvoltare aflate la dispozitia municipalitatii, anunturi, legi, adrese, linkuri, formulare si cereri online pentru obtinerea unor documente, motor de cautare.
Timisoara – www.primariatm.ro Nota 10
Contine: sondaje online, declaratii de avere, program audiente, informatii de contact, hotararile consiliului local, anunturi, legi, linkuri, directiile primariei, informatii finante si de interes public, taxe online, formulare online, motor de cautare.
Oradea – www.oradea.ro Nota 9
Contine: sondaje online, declaratii de avere, informatii de contact, hotararile consiliului local, anunturi, legi, linkuri, directiile primariei, taxe online, informatii finante si de interes public, lista firmelor cu debite restante, motor de cautare. Lipsuri: cereri tip pentru obtinerea adeverintelor, actelor etc.
Tg. Mures – www.tirgumures.ro Nota 9
Un site foarte util, cu motor de cautare si organizare foarte buna. Contine: sondaje online, declaratii de avere, informatii de contact, hotararile consiliului local, anunturi, legi, linkuri, directiile primariei, taxe online, informatii finante si de interes public, motor de cautare, lista de discutii online. Lipsuri: cereri tip pentru obtinerea adeverintelor, actelor etc.
Iasi – www.primaria-iasi.ro Nota 7
Se incarca greu, nu are motor de cautare, nici informatii de interes public (sectiunea informatii – servicii are o subsectiune cu acelasi nume, care nu se deschide). Contine: serviciile direct subordonate primarului, declaratii de avere, informatii de contact, informatii despre cladirea Primariei si istoricul acesteia.
Botosani – www.primariabt.ro Nota 5
Un site inutil. Nu exista motor de cautare sau informatii de contact. Contine: o fotografie a orasului, o casuta de sugestii, un buton e-taxe care nu functioneaza, raportul despre starea economico-sociala de anul trecut a municipiului.
Primarii cu sistem de plata on-line a taxelor
· Bucuresti – www.pmb.ro are linkuri care duc la primariile de sector
· Oradea – https://www.oradea.ro/
· Baia Mare – https://www.primarie.multinet.ro/
· Alba Iulia, Aiud – https://www.apulum.ro/ 1024/ro/index.html
· Timisoara – https://www.primariatm.ro/
· Craiova – https://www.primariacraiova.ro/ pcv/servlet/portal/
· Campia Turzii – https://www.campiaturzii.ro/
· Bacau – https://www.primariabacau.ro/
· Satu Mare – https://www.satu-mare.net/
· Sibiu – https://www.sibiu.ro/ro/ primaria.htm
· Tg. Mures – https://www.tirgumures.ro
· Ramnicu Valcea (www.primariavl.ro) – Sectiunea Ziua imnului prezinta istoricul imnului national, versurile si relatarea in imagini si cuvinte a zilei de 29 iulie din anii trecuti, zi in care s-a sarbatorit imnul.
· Iasi (www.primaria-iasi.ro) – Sectiunea ALGEPEM exista numai in limba engleza si vorbeste despre activitatea desfasurata de Local Agency for Efficient Management of Energy and Environment Problems.
· Constanta (www.primaria-constanta.ro) – Un raport despre accesul auto in Mamaia precizeaza ca pe langa barierele de taxare din trei puncte ale statiunii, au mai fost instalate „panouri de afisaj electronice (1,5 x 2,5 m) pe care este afisata data, ziua, ora locala, temperatura atmosferica, temperatura apei, viteza vantului. In acelasi site exista si o lauda de sine – Sectiunea Administratia onesta, pragmatica si eficienta (Bravo! – n.red.).