in ultima vreme, multi nutritionisti, mai ales cei americani, au evidentiat riscurile la care se expun persoanele care maninca des carne fripta la gratar. in acelasi timp, acestia au icercat sa ofere sugestii amatorilor de specialitati la gratar pentru a se feri de potentialele pericole.Intre specialitatile de carne recomandate se afla: carnea de pui, berbec, de vita (biftec), carnea de porc slaba, pestele alb, mititeii, dar nu carnatii (din cauza cantitatii mari de grasime pe care o contin).Ina
in ultima vreme, multi nutritionisti, mai ales cei americani, au evidentiat riscurile la care se expun persoanele care maninca des carne fripta la gratar. in acelasi timp, acestia au icercat sa ofere sugestii amatorilor de specialitati la gratar pentru a se feri de potentialele pericole.
Intre specialitatile de carne recomandate se afla: carnea de pui, berbec, de vita (biftec), carnea de porc slaba, pestele alb, mititeii, dar nu carnatii (din cauza cantitatii mari de grasime pe care o contin).
Inainte de a fi pusa pe gratar, carnea trebuie usor unsa pentru a se fragezi. Condimentele se adauga la carnea fripta la sfarsitul gratinarii, inainte de servire.
Gratarul: Intre pericol si placere
Melanie Polk, specialista americana i nutritie, face o serie de recomandari utile pentru alegerea carnii si pentru prepararea ei pe gratar :
· alegeti bucati de carne slaba, aruncind grasimea
· scoateti pielea de pe carnea de pui iainte de a fi fripta
· fierbeti carnea sau icalziti-o i cuptorul cu microunde iainte de a o pune pe gratar
· tineti carnea pe gratar cit mai putin timp
· tineti carbunii cit mai departe de carne
· mentineti o temperatura cit mai scazuta
· flacarile nu trebuie sa atinga carnea
· adaugati sosul de barbeque la final
· luati carnea de pe gratar imediat ce este gata
· idepartati bucatile de carne arse
Ca o concluzie, pentru a obtine un gratar gustos si sanatos, trebuie avut grija de timpul si temperatura la care este fripta carnea.