Zilele acestea nu lipsesc de pe mesele românilor tradiționalele mâncăruri de Paște. An de an gospodinele se străduiesc să facă cele mai reușite rețete de ciorbă de miel, drob și cozonac.
Chef Cătălin Scărlătescu este îndrăgostit de bucătăria tradițională românească. Acesta are niște rețete de ciorbă de miel, drob și cozonac extrem de delicioase.
„Ingredientele de bază ale reţetetor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, conform CSID.
REȚETE DE PAȘTE. Cozonac, Chef Cătălin Scărlătescu.
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nuca
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajăde lămâie
Mod de preparare
„Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de faină. Se lăsă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.
Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic.Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.
Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.”
REȚETE DE PAȘTE. Drob de miel, Chef Cătălin Scărlătescu.
Ingrediente:
organele de la un miel: ficatul, rinichii, plămânii, inima;
250 grame carne de miel;
400 grame ceapă şi usturoi verde;
400 grame mărar şi pătrunjel verde;
ouă bătute (pentru fiecare 1 kilogram de compoziţie folosesc opt ouă bătute);
sare, piper;
ulei de floarea soarelui;
prapure
Mod de preparare:
„Organele şi carnea se taie cuburi mari şi se călesc în tigaie cu ulei de floarea soarelui, sare şi piper. Apoi le dăm deoparte şi le lăsăm la scurs. 25% din compoziţie se taie cuburi, restul se toacă la maşină. Ceapa şi usturoiul verde se toacă mărunt şi se prăjesc în tigaia în care am călit organele. Lăsaţi să se evapore toată apa din tigaie. Mărarul şi pătrunjelul se toacă „aproape fin“. Toate se amestecă bine. Pentru fiecare 1 kilogram de compoziţie amestecaţi 8 ouă bătute omletă. Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Înveliţi compoziţia într-un prapure şi daţi la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se serveşte rece şi, opţional, cu muştar alături.”
REȚETE DE PAȘTE. Ciorbă de miel, secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu.
„Crăcuţa de leuştean este delicioasă la supa cremă de miel. Toate bucăţelele de carne care vă rămân de la friptură sau de la stufat, puteţi să le fierbeţi timp de 3 ore cu ceapă, morcov şi ţelină.
Ultimele opt episoade vor fi difuzate miercurea, de la 20.00, la Antena 1 Filmările pentru serialul “Fructul oprit” au ajuns la final
Îţi mai trebuie morcov, ţelină, ceapă, verdeaţă din belşug , făină şi zeamă de lămâie. Pe lângă toate acestea, există şi câteva ingrediente secrete pe care chef Cătălin Scărlătescu le ştie de la bunica lui: usturoiul.”