Secretul unei băuturi corecte şi sănătoase este să se folosească o materie primă de calitate și să se respecte toate normele de fabricație. Lichioruri din fructe, dar și alte băuturi spirtoase se obțin prin metoda tradițională de distilare.
Primul pas, cel mai important, este alegerea fructelor. Acestea trebuie să respecte toate cerințele cu privire la gust și aspect. Odată ajunse la poarta fabricii, fructele se descarcă, după care urmează recepția. Ele vin în containere de 400 de kilograme, se face recepția, după care containerele ajung la masina de procesat fructe.
Procesarea are ca rol transformarea fructului într-o pastă, în vederea fermentării. în functie de tipul de fruct, mașina se configurează corespunzător – fructe cu samburi și fructe fără samburi. De exemplu, perele folosite în procesul de distilare sunt mai întâi spălate, iar operatorii elimină, dacă este cazul, fructele care nu corespund normelor de calitate. Tocarea se realizează cu utilaje moderne, care au o capacitate maximă de procesare de 3.000-3.500 de kg de fructe pe oră. Tot procesul are loc într-o hală unde temperatura este controlată, iar niște lămpi speciale contribuie la asigurarea condițiilor fito-sanitare necesare.
Este foarte important ca în timpul procesării să se respecte o serie de specificaţii tehnice care să ducă la eliminarea compuşilor nocivi, astfel încât, băutură obţinută în final, după distilare, să fie perfect sigură pentru sănătatea consumatorilor.
Pasta rezultată în urma procesării este pompată în rezervoare, cu o capacitate de 23.000 de litri. În acestea are loc procesul de fermentare, asigurat de un sistem automat de control al temperaturii. Umplerea se face la maximum 60% (16 tone), unitatea având în dotare 18 rezervoare.
Temperatura de fermentare este cuprinsă între 20-25 de grade Celsius, în funcție de fructul folosit, iar timpul de fermentare variază între 10 şi 20 de zile. Se fac zilnic teste, prin care se urmărește cantitatea de fructoză din fruct și nivelul de alcool. De la zi la zi, crește concentratia alcoolului și scade cantitatea de fructoză. Fermentarea este considerată finalizată în momentul în care timp de 3 zile consecutive nivelul de fructoză și de alcool rămân constante.
Acesta este momentul în care poate începe distilarea. Dacă nu se poate face distilarea în aceeași zi, setăm temperatura la 12 grade pentru menținerea plamezii, numele purtat de pasta de fructe fermentată, în stare corespunzatoare pentru distilare.
Plămada este pompată în cele 4 fierbătoare, cu o capacitate de 1.500 de litri fiecare. Acestea sunt încălzite cu abur, la 115 grade, la 0,5 bari presiun. La finalul procesului, se obține un distilat de fructe cu o concentrație între 60 și 75% alcool. Acest distilat este trecut printr-un control vamal.
Procesul de distilare durează 6 ore și este controlat automat de un soft, care urmarește toti parametrii de funcționare a instalației.
Dupa ce se termina acest proces, distilatul se transferă într-un rezervor pentru verificarea zilnică a productivității și se face analiza de laborator. Acesta este dotat cu tehnologie de ultimă oră, iar aici se pot face atât teste de calitate, cât și verificarea rețetelor.
Din rezervoarele zilnice, distilatul se transferă într-un rezervor de depozitare, cu capacitate de 23.000 de litri. Pentru omogenizare, toate producțiile zilnice sunt transferate în același rezervor. Apoi, în funcție de tipul de distilat, acesta este trimis către rezervoare mobile din inox, pentru depozitare, sau în butoaie, în cramă, pentru maturare și învechire. Lemnul din care sunt confecționate butoaiele din cramă este de stejar, iar acesta va îmbogăți licoarea cu tanini. În timpul petrecut la maturat, produsul va căpăta mireasma și gustul aparte care îl fac să concureze chiar şi cu un sigle malt-
În cramă, distilatul poate fi păstrat și câțiva ani, după care începe procesul de preparare a produsului finit, care durează cel puțin o săptămână. Odată obținut produsul finit, ale cărui proprietăți sunt din nou verificate în laborator, urmează procesul de îmbuteliere. Utilajele de aici sunt noi și au o capacitate mare. După ce produsul ajunge în sticle, se aplică dopurile. Urmează o nouă verificare realizată de un operator, care se asigură că în sticle nu există impurități, iar cantitatea este cea corespunzătoare. Tot în acest proces, se aplică eticheta și timbrul fiscal. De aici, sticlele sunt aranjate în cutii de diferite dimensiuni, iar apoi sunt transportate la mașina de paletat. Toate aceste operațiuni sunt efectuate mecanizat. Ultimul pas este încărcarea în camioane pentru a fi transportate spre punctele de comercializare.