Depistarea precoce, în stadii incipiente, are un rol esențial în asigurarea unor șanse mari de vindecare, permițând efectuarea promptă a unor intervenții chirurgicale, adesea minim invazive. Chirurgia este o componentă importantă a planului de tratament și cei mai mulți pacienți oncologici necesită o astfel de intervenție, adesea singura care poate asigura vindecarea.
Chirurgia oncologică poate fi primul pas terapeutic, dacă diagnosticarea s-a făcut precoce, sau parte a unui tratament mai complex, multimodal, alături de radioterapie, chimioterapie sau imunoterapie. Chirurgia poate fi însă indicată în cancer în mai multe scopuri:
- curativ – pentru îndepărtarea tumorii;
- diagnostic – se recoltează prob e de țesut cu scopul stabilirii unui diagnostic histopatologic exact;
- citoreducțional – pentru a îndepărta cât mai mult din tumoră, atunci când aceasta nu poate fi excizată în întregime;
- paliativ, în vederea ameliorării simptomelor.
Indicațiile pentru intervențiile chirurgicale la pacienții oncologici și întregul plan de tratament multimodal sunt stabilite în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (așa-numitul Tumor Board), din care fac parte medici cu o vastă experiență în domeniul oncologic, ținându-se cont de particularitățile fiecărui caz în parte – oncolog, chirurg, radioterapeut, imagist.
Datorită dezvoltării unor tehnici chirurgicale avansate, minim invazive, în prezent chirurgia oncologică țintește vindecarea de cancer în condiții cât mai puțin traumatizante pentru pacient, cu păstrarea țesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii și cu evitarea unor incizii largi. Astfel, atunci când este posibil, se apelează la tehnici precum laparoscopia și chirurgia robotică.
Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată formă de tratament chirurgical, sistemul robotic da Vinci Xi oferind posibilitatea unei libertăți de mișcare superioare mâinii umane, o vedere tridimensională mult mărită și o dexteritate de neegalat. Robotul chirurgical asistă chirurgul și îl ajută pe acesta să efectueze proceduri complexe cu o precizie, flexibilitate și control sporite. Astfel de tehnici chirurgicale ultraperformante sunt utilizate și în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, cu o serie de beneficii pentru pacienți: vindecare mult mai rapidă, risc de complicații mai mic și timp de spitalizare considerabil redus.
La SANADOR, sunt realizate intervenții deosebit de complexe de chirurgie oncologică, la cele mai înalte standarde, comparabile cu cele din centrele internaționale de excelență. Tehnologiile și echipamentele de ultimă generație, ultraperformante, utilizate de echipele chirurgicale cu o vastă experiență în chirurgia oncologică, permit efectuarea întregii game de intervenții chirurgicale indicate pacienților cu cancer, în condiții de maximă siguranță.