China a reușit să evalueze valoarea monedei sale prin stabilirea unui rate zilnice a yuan-ului faţă de dolar. Traderii pot împinge yuan-ul în sus sau în jos 2% în fiecare zi. Anterior, China a ignorat de multe ori piața atunci când a stabilit rata zilnică, uneori împingând moneda mai mult decât ar fi fost cazul.
Această situaţie s-a schimbat, însă marţi, cu Banca Populară Chineză care a anunţat că va lăsa şedinta de tranzacţionare precedentă să dea tonul. Realinierea a fost creditată marţi cu scăderea cu 1,9% a valorii yuanului față de dolar.
Administrația Obama, la fel ca multe administrații americane de dinainte, a împins mult timp China să-i permită pieței să joace un rol mai important în stabilirea cursului de schimb. Oficialii americani au susținut mult timp că moneda Chinei este subevaluată, oferindu-le exportatorilor acestei ţări un avantaj nedrept asupra producătorilor din SUA și din alte părți.
Recent, în aprilie, Departamentul Trezoreriei a lăudat decizia Chinei de a permite yuan-ului să se aprecieze, dar Banca Populară a menținut moneda subevaluată.
Analistii pieţei valutare notează că disponibilitatea Beijingului de a-i permite monedei chineze să se aprecieze faţă de ultimii ani are la origine moneda americană în creștere. Care a trimis yuan-ul pe poziţia a doua în clasamentul celor mai performante monede emergente în ultimele 12 luni, a remarcat Jane Foley, strateg valutar la Rabobank International din Londra.
Curs de schimb real efectiv al monedei Chinei a crescut în același timp.