Cum se spală lenjeria de pat
Cum se spală lenjeria de pat. Astfel de greșeli pot împiedica performanța spălării, pot distruge cearșafurile sau pot fi una dintre cele 7 greșeli care pot deteriora mașina de spălat. Așa cum se știe, lenjeria de pat este cea care intră în contact direct cu pielea noastră, în fiecare seară, iar așternuturile pot fi o sursă inepuizabilă de microbi și, în consecință, de boli.
Majoritatea specialiștilor în igienă recomandă spălarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar în lunile de vară, când transpirăm mai mult, chiar de două ori pe săptămână.
Tom s Guide vă vine în ajutor, arătând care sunt 7 dintre cele mai frecvente greșeli când spălăm lenjeria de pat, consecințele și ce ar trebui să faceți. Cearșafurile vor dura mai mult, iar mașina de spălat va rezista și mai mult.
1. Nu spălați lenjeria de pat suficient de des
Prima greșeală este că nu spălați suficient de des așternuturile de pat. Și nu este deloc igienic. În fiecare noapte petrecută în pat, secretăm transpirație și salivă și răspândim petele de machiaj rezidual și de creme corporale. Atragem acarieni și creăm un teren ideal de reproducere pentru bacterii, așa că este esențial să ca așternutul să fie igienizat cât mai des.
2. Nu ați încheiat nasturii fețelor de pernă
Nu este nimic mai deranjant decât descoperirea unui ciorap ascuns în fața de pernă. Alte articole vestimentare se vor aduna în mod natural într-un cearceaf neîncheiat la nasturi, în timpul unui ciclu de spălare. Există o soluție simplă pentru asta. Pur și simplu încheiați nasturii cearșafului și fețelor de pernă, înainte de a le încărca în mașina de spălat. În acest fel, alte articole spălate în același timp nu vor ajunge în fețele de pernă. Deși asta înseamnă că va trebui să le desfaceți din nou, pentru a se potrivi cu cearșafurile, economisiți timp când vine vorba de căutarea articolelor rătăcite, precum și posibilitatea ca ele să mucegăiască, dacă nu sunt uscate.
3. Spălarea separată a pernelor
Când să spălăm pernele, adesea dedicăm un ciclu întreg fiecărui articol, datorită dimensiunii lor. Este o mare greșeală! Pe măsură ce absorb apă și detergent, se vor micșora în mod natural și greutatea lor va crește. Spre sfârșitul ciclului, o mașină de spălat cu încărcare frontală nu va putea obține suficient impuls pentru a centrifuga. Trebuie să echilibrați încărcătura pentru ca mașina de spălat să se poată roti în siguranță. Din acest motiv, este mai bine să spălați două perne deodată, decât câte una. F Verificați întotdeauna eticheta de îngrijire a lenjeriei de pat, precum și manualul mașinii de spălat, pentru a vă asigura că sunt potrivite pentru această metodă de spălare. Pilota sau plapuma, etichetate ca lavabile la mașină, pot necesita și curățare chimică, în funcție de dimensiunea și capacitatea mașinii de spălat.
4. Supraîncărcați mașina
Deși credem că încărcând la maximum mașina economisim energie și apă, aceasta nu este o idee bună. În primul rând, o mașină de spălat supraîncărcată nu va curăța rufele la fel de eficient. Și asta pentru că detergentul nu va fi distribuit uniform, iar hainele nu se vor putea mișca la fel de ușor. O mașină supraîncărcată nu se va învârti, la fel ca în cazul pernelor. Va trebui să eliminați unele articole ude, pentru a-i oferi șansa de a se învârti.
5. Nu dozați bine detergentul
Prea mult detergent poate duce la exces de apă în mașină sau se poate acumula în conductele mașinii de spălat. Majoritatea detergenților se poate folosi pe cearșafurile din bumbac și in, dar alegeți un detergent pentru țesături delicate pentru a spăla cearșafurile de mătase și satin. O regulă generală este să folosiți un sfert de cană sau o jumătate de capac plin cu detergent lichid pentru rufe pentru o încărcătură de lenjerie de pat de dimensiuni normale. Puteți folosi și 1/2 cană sau 1 capac plin de detergent lichid de rufe pentru o încărcătură mai mare de articole mai voluminoase.
6. Nu uscați lenjeria cum trebuie
Pentru majoritatea cearșafurilor, puteți folosi uscătorul la un ciclu mic spre mediu. Cearșafurile din satin și mătase ar trebui uscate afară, la aer, deoarece riscă să se deterioreze cu ușurință chiar și la un ciclu mai scăzut la uscător.
7. Utilizarea setărilor incorecte
Majoritatea, folosim aceleași setări indiferent de ceea ce spălăm. Dar există un motiv pentru care mașina de spălat oferă o astfel de gamă de programe. Fiecare își va regla puterea și lungimea, în funcție de încărcătură, ajutând rufele să dureze mai mult. De exemplu, spălarea rapidă este una dintre cele mai suprautilizate funcții – în principal pentru viteza și comoditatea sa. Dar, având în vedere bacteriile pe care le găzduiesc lenjeriile de pat, rezultatul nu va fi cel așteptat.