Primăvara calendaristică bate la ușă, iar pomicultorii sunt pregătiți pentru toaletarea pomilor fructiferi. În rândurile următoare, vă spunem cum se face corect această operațiune și de ce este necesară.
De ce se toaletează pomii fructiferi primăvara
Cu puțin timp înainte de sosirea primăverii calendaristice, pomicultorii au demarat pregătirile pentru sezonul următor.
Specialiștii de la Stațiunea Pomicolă Voinești subliniază importanța vitală a tăierii pomilor fructiferi. Inclusiv a merilor, în menținerea sănătății, productivității și calității fructelor. O tăiere precisă nu doar stimulează creșterea armonioasă a pomilor. Dar și optimizează forma coroanei și contribuie la producția unor mere generoase și delicioase.
La Voinești, procedeul de tăiere a pomilor a fost abordat în detaliu. Specialiștii iau în considerare multiple aspecte pentru a răspunde problemelor ridicate de această activitate de înaltă tehnicitate. Ea este adesea controversată în literatura de specialitate. Pomii în vârstă sunt supuși unei tăieri obligatorii. În timp ce la cei tineri, unde predomină procesele de creștere, tăierile sunt minimizate. Cu accent pe scurtarea ramurilor pentru a favoriza intrarea rapidă în producție a pomilor.
Tăierile controlate sunt esențiale pentru stimularea creșterii sănătoase a pomilor. Asta, deoarece elimină ramurile uscate, bolnave sau slab productive. Prin optimizarea formei coroanei, razele soarelui pot pătrunde uniform în interiorul acesteia. Sunt favorizate astfel procesele fotosintetice și dezvoltarea echilibrată a pomului. În plus, aceste tăieri îmbunătățesc calitatea fructelor prin stimularea formării de muguri florali. Și reduc riscul de boli prin eliminarea ramurilor afectate sau aglomerate. Acestea pot servi ca loc de refugiu pentru agenții patogeni. Astfel, prin practicarea tăierilor controlate, pomicultorii pot asigura o producție sănătoasă și consistentă de fructe de calitate superioară.
„Experimentările au scos în evidenţă faptul că stimularea creşterii vegetative se realizează prin scurtări, fiind executate în funcţie de gradul pe care l-a atins încetarea creşterii vegetative. Scurtarea trebuie să vizeze atât ramurile de schelet, cât şi formaţiunile fructifere, putându-se elimina, în funcţie de situaţie, de la 1/3 până la 2/3 din lungimea ramurilor îmbătrânite”, spun specialiștii de la Stațiunea Pomicolă Voinești.
Prin tăiere sunt revitalizați pomii în vârstă
Pentru a maximiza potențialul de rodire al pomilor în vârstă, Stațiunea Voinești a identificat necesitatea efectuării unor operațiuni specifice. Printre ele, rărirea coroanei și regenerarea prin scurtarea intensivă a fiecărei formații fructifere îmbătrânite. Aceste măsuri sunt cruciale pentru revitalizarea pomilor în vârstă. Și pentru stimularea producției de fructe de calitate, contribuind astfel la menținerea unei plantații sănătoase și productive.
„Ceea ce deosebeşte în primul rând sistemul de tăiere aplicat la Staţiunea Voineşti de ceea ce se foloseşte în alte unităţi, chiar de cercetare, este atenţia deosebită acordată tăierilor de detaliu asupra tuturor formaţiunilor fructifere şi în al doilea rând regenerarea permanentă a scheletului cu ajutorul scurtărilor. În plantațiile superintensive, pentru ușurarea tăierilor din perioada de repaus, cât și pentru a asigura condiții de colorare a fructelor, se fac tăieri în verde, eliminându-se în lunile iulie-august, lăstarii cei mai viguroși și cu poziție verticală”, mai spun cercetătorii pomicoli din Voinești.