Părintele Calistrat Chifan spune despre post că nu pune accent pe gusturi și arome, făcând referire la bătrânii care posteau luând doar câteva guri dintr-o mâncare simplă. Preotul a vorbit și despre bunica sa, care în această perioadă, mânca un compot special.
Cum țineau post înaintașii noștri
Părintele a spus că dacă ținem post, mâncărurile ideale sunt ciorba de legume, de cartofi sau de fasole, mămăligă, iar dacă vrei să te răsfeți, un compot de fructe.
„Bunicii noștri efectuau următorul program în post. Bătrâna cobora o oală mare de lut, legată cu sârmă, avea un fel de plasă pe ea să nu crape, o umple cu apă clocotită, o punea pe marginea plitei și, de exemplu, punea: un castron de mere uscate, un castron de pere uscate, un castron de prune uscate sau o jumătate de castron de cireșe uscate, de alea amare. Ei, când le punea în apa aia, mai punea, cu mare strictețe, două linguri de zahăr, și singurul lucru care se punea să aibă gust bun erau două crenguțe de mentă sau foarte puțină esență de rom.
Și oala aia de zece litri stătea pe marginea plitei, în timp ce făcea mâncare: o ciorbă de legume, o mămăligă sau o ciorbă de cartofi, o ciorbă de fasole sau o ciorbă de altceva. Oala aia fierbea tot timpul acolo. Și luai o bucățică de mămăligă, puneai un castron de borș din ăla, iar ca supliment, ca delicatesă, îți puneai într-o cană de lut două polonice de compot din ăla din fructe. Și îl savurai, mai luai două linguri, mai stăteai, mai făceai ceva, iar mai luai două linguri, să te simți bine. Și pur și simplu compotul ăla te delecta”, a spus acesta pentru BZI Live.
Meniul ideal de post
În accepțiunea părintelui Calistrat Chifan, un meniu de post corect include o bucată de mămăligă rece, cu o ceapă strivită și cu două linguri de fasole fiartă sau doi cartofi. Potrivit acestuia, nu trebuie să se pună accent pe gusturi, mirosuri, plăceri. De asemenea, nu trebuie să mâncăm în cantități mari, pentru că nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm pentru a trăi.
„Ai mâncat o bucată de mămăligă rece, cu o ceapă strivită și cu două liguri de fasole fiartă sau doi cartofi, pe care ai pus un pic de sare și ești sătul. Deci ăsta e un post propriu-zis. Scoatem tot ce înseamnă gastronomia, deci nu punem accent pe gusturi, mirosuri, plăceri, parfumuri, nu facem cantități, pentru că nu trăim ca să mâncăm, mâncăm ca să trăim și la modul propriu-zis, în post mai era și acest joc duhovnicesc: „Ia să vedem cine poate posti până la 3, fără să guști nimic”, „Ia să vedem cine poate posti la 6”, „Ia să vedem cine poate până la 9 seara”, a spus preotul.