Ideea de bază la „postul intermitent” (Intermittent Fasting) este reducerea consumului de calorii, ceea ce duce la scăderea greutății și a grăsimii corporale. A devenit modalitate simplă de alimentație pe care mulți oameni o apreciază. Oferă, însă, aceleași avantaje unei persoane de peste 50 de ani, ca și unui adult tânăr?

Cum se practică „postul intermitent”

Postul intermitent presupune alternarea între perioadele de mâncare și perioadele de post. Integrarea postului intermitent în regimul de viață vă poate ajuta să slăbiți rapid, scrie Fitness Volt. Are câteva alte beneficii, cum ar fi longevitate, sensibilitate îmbunătățită la insulină, sănătatea inimii etc.

Diferitele tipuri de metode post intermitent includ:

„Metoda 16:8” este versiunea populară a dietei. Aceasta implică consumul de mese și gustări în timpul unei perioade de opt ore, în timp ce vă abțineți de la mâncare timp de 16 ore. De cele mai multe ori, asta înseamnă să săriți peste micul dejun și să nu mâncați nimic după cină. O ”fereastră” tipică de mâncare în metoda 16: 8 este în fiecare zi, de la ora 12 pm la ora 8 pm. ”Metoda 5:2” implică consumul a doar 500-600 de calorii timp de două zile săptămânal, urmând un model similar în celelalte cinci zile. ”Dieta războinicului” – această versiune a postului intermitent implică consumul de cantități mici de fructe și legume pe tot parcursul zilei și o masă bogată seara, în timpul unei ferestre de patru ore.

„Postul intermitent” în funcție de vârstă

Au fost efectuate mai multe tipuri de cercetări cu privire la postul intermitent la persoane de diferite vârste, dar este dificil să se ajungă la o concluzie cu privire la ce tip de IF este potrivit pentru anumite grupe de vârstă. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că majoritatea planurilor de post intermitent sunt sigure și pot fi tolerate de persoanele de toate vârstele.

Pentru grupa de vârstă 18-30 de ani

În general, alegerea unui plan de post intermitent va depinde de stilul de viață. Să presupunem că urmați deja un plan IF 16/8, dar apare ceva neașteptat. Într-un astfel de scenariu, vă puteți adopta, trecând la un plan 14/10, oferindu-vă o fereastră puțin mai largă. Reveniți la planul inițial de post 16/8 după ce vă întoarceți la rutina obișnuită.

Pentru grupa de vârstă 30-45 de ani

De la vârsta de 30 de ani, oamenii jonglează de obicei cu angajamentele personale și profesionale. Gestionarea treburilor casnice, a copiilor, a obligațiilor la muncă și îndeplinirea angajamentelor pot fi solicitante. De aceea, trebuie să căutați un plan de IF care să se potrivească programului și să vă ajute să vă gestionați eficient angajamentele. Trebuie să alegeți un plan de post intermitent care se potrivește cu stilul de viață. Alegeți planul 16/8 sau 14/10 sau creați un program de post personalizat care să se alinieze programului zilnic.

Pentru grupa de vârstă 45 – 60 de ani

O cauză majoră a creșterii în greutate a femeilor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani este menopauza. Creșterea în greutate este mai răspândită la femei, decât la bărbați, deoarece ele trec prin dezechilibre hormonale severe în timpul acestei tranziții. Postul intermitent poate ajuta femeile ajunse la menopauză prin îmbunătățirea diferitelor probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că postul intermitent ajută femeile aflate la menopauză să slăbească. Puteți alege oricare dintre planurile de mai sus.

Grupa de vârstă 60 și peste

Odată cu înaintarea în vârstă, corpul are nevoie de nutrienți suplimentari – proteine, vitamine, minerale, antioxidanți. De aceea, posturile mai scurte, cum ar fi 12/12 sau 14/10, sunt mai potrivite, deoarece vă oferă timp suficient pentru a mânca bine și a vă satisface nevoile zilnice de nutrienți.