Una dintre economiile ”capricioase” ale Uniunii Europene, Portugalia se confruntă de câțiva ani cu probleme, iar acest lucru și-a pus amprenta pe populație, în special, pe tineri. Mai mult, somajul de aproximativ 38% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, i-a ambiționat de portughezi să-și găsească nișe în propria lor țară pentru a avea un loc de muncă. De cele mai multe ori, această nișă aparține segmentului de servicii unde, de altfel, lucrează peste 60% din populația activă a țării, aproape dublu față de începutul anilor 2000.
”Dacă vreau să ies în oraș mi-e greu să găsesc pe cineva cu care să o fac, pentru că dintre toți prietenii mei, doar 2-3 au mai rămas în țară, restul fiind la muncă în străinătate. Iar aceștia, familiști fiind, țin de fiecare ban”, povestește Jose, un tânăr de 32 de ani, profesor de sport aflat în șomaj. A renunțat la predat pentru turism, devenind ghid neoficial pentru turiștii Lisabonei. De obicei, are o audiență redusă, de câteva persoane, dar sunt și zile în care adună un grup de 10 oameni cărora le poate prezenta tot ceea ce nu se regăsește în ghidurile turistice. La finalul a trei ore de bătut orașul, câștigă aproximativ 50 de euro, bani care, la final de lună, îl ajută să plătească toate cheltuielile casei, ieșiri în oraș, dar și să pună o sumă modică deoparte.
Dacă în 2011, PIB-ul Portugaliei a avut o contracție de 1,6% (peste 171 miliarde de euro), previziunile pentru 2012 sunt și mai urâte. Se estimează o scădere de 3,2% (peste 168 miliarde de euro), lucru care a atras o diminuare cu 6% a consumului privat, dar și a investițiilor (scădere de 12,8%). Guvernul lusitan a adoptat două planuri de austeritate în 2010, iar măsurile au fost intensificate și odată cu adoptarea bugetului de stat pentru 2012. Printre aceste măsuri se numără scăderea salariilor funcționarilor publici cu 5%, creșterea TVA de la 1 ianuarie 2011, respectiv înghețarea pensiilor. Populația nu a primit cu bine austeritatea, prin urmare prostestele au fost la ordinea zilei, ultimul fiind chiar la finalul săptămânii trecute, când aproximativ 1 milion de oameni au prostat în diferite părți ale Portugaliei. Creșterea economică este prevăzută abia pentru 2014.
Cât te costă o vacanță în Lisabona
Însă, chiar și în acest context, turiștii continuă să își facă vacanțele în Portugalia, mai ales că operatorii hotelieri și cei aerieni și-au diminuat tarifele pentru a-și menține și aș crește gradul de ocupare.
Viața în Lisabona nu este neapărat scumpă și poate fi comparabilă cu cea în București. Pentru o masă de prânz, prețul este de 5-7 euro (22-30 de lei) pentru ”meniul zilei” (supă, fel principal, desert, răcoritoare sau o băutură, respectiv o cafea), însă spre deosebire de oferta de la București, lusitanii oferă porții generoase. O cină la un restaurant tradițional al Lisabonei ajunge, în medie, la 20 de euro, incluzând și băutura.
Transportul în comun nu este foarte scump, o călătorie cu metroul fiind 1,40 de euro, însă pentru o zi întreagă cartela costă 6 euro. Trenul pentru zonele turistice din apropierea Capitalei, Sintra, Cascais, Estoril, costă, în medie, 2,5 euro. O noapte de cazare la un hotel de 3 stele din centrul Lisabonei ajunge la 50 de euro (cameră dublă cu mic dejun inclus).
Pentru un român, un sejur de o săptămână la Lisabona poate ajunge la aproximativ 500 de euro, incluzând biletul de avion cu operatorul TAP Portugal și șase nopți de cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele dintr-o zonă centrală.