România joacă un rol cheie pe flancul estic al NATO. Ministrul Apărărăii, Nicolae Ciucă, a vorbit despre înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est, parte activă a Organiației Nod-Atlantice.
Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO, a apreciat ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
Precizările au fost făcute după ce Parlamentul a adoptat joi, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, hotărârea pentru înfiinţarea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-East – HQ MNC-SE) în garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în garnizoana Bucureşti.
„Iniţiativa României a fost apreciată la nivelul NATO şi acceptată de aliaţi, reliefând astfel importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune. Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est va contribui la întărirea posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO şi va conferi coerenţă lanţului de comandă şi control în plan regional,” a declarat ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.
Hotărârea de înfiinţare a comandamentului a fost adoptată în urma propunerii preşedintelui României la solicitarea Ministerului Apărării Naţionale şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în conformitate cu prevederile Legii nr.291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României.
„În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziţia NATO, ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare”, a precizat MApN.
MNC-SE va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.
„În ceea ce priveşte organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii MNC-SE, acestea vor fi stabilite prin înţelegeri încheiate de către MApN cu autorităţile militare ale NATO şi statele aliate participante, iar dislocarea Comandamentului la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare ale NATO”, mai reiese din comunicat.