Românii care îşi doresc să iasă la pensie, dar nu au suficientă vechime în muncă au şansă să cotizeze retroactiv. Perioada pentru care se vor putea plăti contribuţii la Casa de Pensii va fi de cel mult 6 ani.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), explică că este vorba despre acei asigurați care vor ieși la pensie și încă nu au stagiul complet de cotizare prevăzut de lege sau stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, deci care nu îndeplinesc condițiile pentru a li se acorda o pensie din sistemul public.
“Cu această OUG venim în sprijinul lor, în sensul că le dăm această posibilitate de a cumpăra vechime retroactiv și reusesc să-și completeze acest stagiu de cotizare în vederea beneficierii unei pensii din sistemul public”, a precizat Daniel Baciu într-un interviu acordat Realitatea Plus.
Ce paşi trebuie urmaţi de românii care vor să cotizeze retroactiv?
Şeful CNPP a arătat că paşii pe care trebuie să-i facă o persoană interesată de această nouă facilitate sunt extrem de simpli: se încheie un contract de asigurare între părți, între persoana respectivă si Casa Teritorială de Pensii, prin intermediul căruia se ia un anagajament, salariul minim brut pe economie fiind punctul de referință, mai exact contribuția minimă la care se poate asigura.
“Ei se pot asigura și la sume superioare…. Contribuția minimă e de 558 de lei, deci de aici pornim. Astfel încât se face acel contract între părți în care se stipulează suma pe care te asiguri, pe care vrei să o plătești, urmând să faci această plată cum dorești, în tranșe egale sau într-o sumă totală, în funcție de disponibilitățile bănești ale fiecărui solicitant”, a precizat Daniel Baciu.
Spre exemplu, o persoană care vrea să completeze stagiul de vechime în perioada 2013 – 2018 va trebui să plătească peste 23.000 de lei. De altfel, ca procent, cota de contribuții a ajuns până la 5.700 lei/an în anul 2018, aproape dublu față de anul 2013, atunci când era doar 2.900 de lei.
În perioada 2016-2018 a mai fost o situaţie similară, când zeci de mii de români au putut să plătească anticipat. Atunci şi veniturile casei de pensii au crescut considerabil.